Residens: SUBFRAU

SUBFRAU har helgresidens på Turteatern. De arbetar fram ett nytt verk efter 10 års konstnärlig paus. Processen har till största delen skett digitalt men nu är det möjligt att jobba live igen!

Om:
SUBFRAU bildades 2001 av 8 kvinnor från Finland, Sverige, Norge och Island, alla kurskamrater på Teaterhögskolan i Helsingfors. SUBFRAU kom till efter en tre veckor lång dragking kurs med den skotska performanceartisten Diane Torr. Vi var arga och understimulerade på grund av bristande jämställdhet och uttalad sexism inom skådespelarutbildningen. Men efter kursen med Diane Torr var vi lyckligt nyfödda dragkings som gav teatern, skådespelandet och scenen en sista chans. Vi skapade ett konstnärligt kollektiv där vi tillsammans utforskat och utmanat teatern och dess möjlighet att producera scenkonst.

Sedan 2001 har SUBFRAU producerat och förverkligat omfattande turnéer och spelat på otaliga festivaler. År 2011 tog gruppen tog en konstnärlig paus. 

Nu har det blivit dags. SUBFRAU är tillbaka med ett nytt verk, SUBFRAU, med premiär i Finland i juni 2022 och turné i Norden 2022-2023. 

Medverkande: María Palsdottír (IS), Lotten Roos (SE), Joanna Wingren (FI), Kristina Alstam (SE), Sonja Ahlfors (FI).
Processledare: Lisen Rosell (SE)
Visualist: Josefin Hinders (SE)
Koncept: SUBFRAU & Blaue Frau tillsammans med Lisen Rosell.