Residens

Vi vill att våra lokaler ska utnyttjas till konstnärlig verksamhet så många dagar om året som möjligt. I januari 2014 startade vi därför Turteatern Residens, vilket innebär att vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. Residenslängden har under åren varierat från en vecka till två månader, och har varit både projekt i produktionsfas såväl utvecklingsfas eller av forskningssyfte.

Vill du/ni söka residens?  

Vi tar emot ansökningar om residens löpande och ger utrymme när plats på scenerna finns. Skriv kortfattat om projektet, önskad längd på residensperiod samt mellan vilka datum. För konstnärligt utbyte uppmanar vi även residenset att ha ett internt eller publikt möte i slutet av perioden.  

Grundläggande förutsättningar som vi erbjuder vid residens:  

-Storan: black box (14 x 11 m) eller 
-Lillan: black box (8 x 9 m).  
-Grundläggande PA för uppspel av musik.  
-Möjlighet att scanna, skriva ut och kopiera. 
-Tillgång till pentry, kyl, kaffe/te samt trevligt lunchsällskap (: 
-Turteaterns tekniska personal kan vara behjälplig med enklare frågor gällande teknik men i regel ansvarar residenset för att ha egen teknik och tekniker på plats om projektet kräver det. Kommunicera vilka tekniska behov residenset har i ansökan så svarar vi på vilka behov vi kan möta.  

För frågor och/eller ansökan kontakta konstnärlig ledare Marie Nikazm, marie@turteatern.se eller verksamhetsledare Siri Nyke, siri@turteatern.se

Aktuella föreställningar:

Arkiv:

Residens: CRAFT av Sanne Lovén Rolén

Examensarbete inom masterprogrammet Textil på Konstfack Residens och workshop med förskolor på Turteatern 6-18 nov 2023 Workshoppen byggde Sanne Lovén Rolén upp […]


Residens: A heartbroken black girl av Tarika Wahlberg

Residens på Turteatern 3-7 juli 2023 Tarika Wahlberg är en svensk etiopisk performing artist med basen i Stockholm. Hon har varit […]


Residens: En röst i natten/Midnightcaller av Mira Eklund

Residens på Turteatern 26 juni-7 juli 2023 En ny föreställning och iscensatt konsert av Mira Eklund i samarbete med bland […]


Residens: Det vita systemet (en förstudie)

Maj 2023 Teaterregissören Rosanne Berjawi påbörjade arbetet 2021 på Stockholms Konstnärliga Högskola, det tog avstamp i ett ifrågasättande av den svenska lagstiftningen […]


Residens: K.Polyfon

Oktober 2022 MÄNNISKOR SLUKAR ALLT DE ÄLSKAR – till Pier Paolo Pasolinis pojkar och till deras mamma  Läs mer om […]


Residens: FALLSTUDIE

Work in progress visningar 2 och 3 september 2022 Scenkonstnären Lilja Fredrikson har med hjälp av sociologiprofessorn Anna Lund bedrivit […]


Residens: Karolina Willebrand Vinnberg

16 februari och 23 april

ALLA TIDERS TJEJ / EVERYBODY’S GIRL är Karolina Willebrand Vinnbergs examensprojekt inom Masterprogrammet i Skådespelarkonst på Stockholms konstnärliga högskola 2021-2023.


Residens: Lisen Rosell

28 februari - 13 mars 2022

BLOMSTERKIOSKEN är ett verk där scenkonst, arkitektur och musik samspelar. Det är ett lustfyllt utforskande av en trasig mor-dotter relation och deras vingliga väg till trevande samtal. Det hade aldrig hänt om det inte vore för en provocerande rå blomsterkiosk och dess skapare.


Residens: SUBFRAU

19 - 20 februari

SUBFRAU har helgresidens på Turteatern. De arbetar fram ett nytt verk efter 10 års konstnärlig paus. Processen har till största delen skett digitalt men nu är det möjligt att jobba live igen!


Residens: Mille Bostedt

December 2021

Mille Bostedt har residens på Turteatern i december för att vidareutveckla sin monologföreställning ”Gud skapade människan och jag skapade kuken”. Föreställningen är ett scenkonstverk som rör sig mellan teater och performance och handlar om transpionjären Michael Dillon.


Residens: Aurelia Le Huche

22 nov - 12 dec 2021

Under perioden 22/11- 12/12 genomför scenkonstnären Aurelia Le Huche residens på Turteaterns lilla scen. Hon kommer där att arbeta med kommande föreställningen Blessed be the mourning ones, som har premiär på Benhuset (Katarina kyrkogård) i februari, för att senare under våren 2022 gästspela på Turteatern.


UngaTur: residens Paradiso

juli 2021

Under juli månad kommer UngaTur inta Turteaterns lokaler och arbeta med ett devisingprojekt som tar avstamp i William Shakespeares En Midsommarnattsdröm. Ett mindre, förhoppningsvis fysiskt, publikmöte planeras till sista helgen i juli.


Residens: K.Polyfon

6-11 juni 2021

Inför K.Polyfons kommande produktion med arbetsnamnet Leviata – tillbaka till naturen! träffas regissör Gustav Englund, skådespelare Rasmus Luthander och dramatiker Annika Nyman för att genomföra en veckas workshop med nyskriven text.


Residens: Marcus Baldemar och Eliisa Erävalo

14-27 juni 2021

Markus Lär Sig Finska är en rimmande dansföreställning för barn där vi normkritiskt kan relatera till flerspråkighet. Föreställningen blandar friskt finska och svenska som en protest mot idén om språkrenhet och behandlar ämnen som nyanser av flerspråkighet, språkbortfall och skam.


Residens: MASTER OF ARTS, STOCKHOLMS UNIVERSITET

18-24 januari, eventuella framtida publika arrangemang kan tillkomma

Masterstudenterna i performativa studier på Teatervetenskapen vid Stockholms Universitet genomför ett residens på Turteatern. Under veckan arbetar de med sitt projekt SOS! Theatre, Save Our Souls.


Residens: Linda Blomqvist

2-14 mars 2021

DUENDE är stunder då något utöver det vanliga gör sig närvarande. Ett tillstånd som känns påtagligt men som ofta är knepigt att sätta ord på; det befinner sig nämligen utanför språket och är det där magiska som kan uppstå i en estetisk upplevelse då allting är förhöjt och närvarande just där och då i stunden.


Residens: BRAVO TOGA

16 november - 13 december 2020

TUR vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. 2014 startade vi därför ett residensprogram, då vi under […]


Residens: SUBFRAU

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. I mars har det konstnärliga kollektivet SUBFRAU residens på vår lilla scen.


Residens: Amanda Apetrea

21–27 januari 2019

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte och upplåter våra lokaler till scenkonstnärer att utveckla nya produktioner i form av residens. 21–25 januari har Amanda Apetrea residens på vår lilla scen och kommer utveckla den nya föreställningen SPRINGTIME. I SPRINGTIME drömmer Apetrea och Sigourney om en oändlig, queer soluppgång.


Residens: Joel Nordström

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. I januari har dramaturgen Joel Nordström residens på vår lilla scen.


Residens: Ellinor Ljungkvist

2 december - 15 december

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. I december har koreografen Ellinor Ljungkvist residens på vår lilla scen.


Residens: Sandra Medina & Lisen Rosell

21 oktober – 3 november
Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten.


Residens: Nina Jeppsson

28 maj - 10 juni 2018

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”. 28 maj – 10 juni har Nina Jeppsson residens på vår lilla scen och kommer utveckla den nya föreställningen Independance day som visas på Turteatern i slutet av augusti.


Residens: Lisen Ellard

23 april - 12 maj 2018

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. 23 april – 12 maj har Lisen Ellard residens på vår stora scen.


Residens: Sofia Södergård

6-26 mars 2017

2014 startade vår residensverksamhet då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. 6-26 mars har dansaren, koreografen och skådespelaren Sofia Södergård residens på vår lilla scen.


Residens: Anne Jonsson

1 jan - 28 feb 2017

I januari 2014 startade ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. I vår kommer regissören Anne Jonsson att göra research kring frågor som berör bildberättande och visuell kommunikation.


Residens: Svenska Hijabis

17 apr - 6 aug 2016

Svenska Hijabis, communityteater i regi av America Vera-Zavala tas fram under våren och början av hösten i ett residens på Turteatern.


Residens: Manda Stenström

2016-2017

I januari 2014 startade ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. Under 2016 har Manda Stenström haft dramatiker-residens hos oss då hon arbetat fram flera pjäser som haft premiär på andra scener under året.


Residens: S.A.D.

2-11 maj 2016

En serie oregelbundna performance-händelser som utvecklas av Shake it Collaborations Tove Sahlin i sällskap av internationella gäster. Projektet utvecklas under ett residens under våren och återuppstår i en perfomanceserie på Turteatern hösten 2016.


Residens: Analyze this

15-18 januari 2016

En one-to-one föreställning där du är terapeuten och träffar din klient, skådespelaren, under en 45 minuter lång terapisession.


Residens: Nadja Hjorton / Medea

16 - 27 november 2015

Medea är Nadja Hjortons nästa koreografiska verk i vilken hon kommer att fortsätta att undersöka koreografi och dans tätt sammanbundna […]


Residens: All makt åt helvete

Publika visningar 6 - 7 maj 2015

Mellan 4-10 maj har vi bjudit in skådespelarna Andrea Björkholm och Nils Granberg till vårt residensprogram för att utveckla projektet All makt åt helvete. Residenset kommer presenteras i form av publika föreställningstillfällen den 6 och 7 maj kl 19.


Residens: GLQ

2 - 15 mars 2015

GLQ – är en konstnärstrio bestående av scenkonstnärerna Mariana Suikkanen Gomes, Mattias Lech och Benjamin Quigley. Under mars är de inbjudna till vårt residensprogram för att utveckla ett nytt verk.


Residens: Universalsköte

5 januari - 8 februari 2015

UNIVERSALSKÖTE undersöker den feministiska kraften i mjuka värden. De skapar återkommande uppdykande trygga rum för inspiration, kraft och samförstånd mellan kvinnoidentifierade personer. I januari har vi bjudit in Universalskötet till vårt residensprogram.


Residens: Eliisa Erävalo, Hanna Strandberg

27 november - 7 december 2014

Under koncentrerade perioder upplåter teatern sina lokaler till fördjupning och forskning inom scenkonsten. Vi bjuder nu in Eliisa Erävalo och Hanna Strandberg som hos oss kommer utveckla konceptet ”Winner for now”.


Residens: Lisen Rosell, Monstertruck

17 - 23 jan 2014

Lisen Rosell slås gång på gång av att hon vet mycket lite om världen. Nu vill hon ha uppriktiga svar på sina funderingar och vänder sig med 50 frågor till sina frånskilda föräldrar.

Av: Lisen Rosell