Residens: Linda Blomqvist

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. I mars har Linda Blomqvist residens på vår lilla scen.

DUENDE

DUENDE är stunder då något utöver det vanliga gör sig närvarande. Ett tillstånd som känns påtagligt men som ofta är knepigt att sätta ord på; det befinner sig nämligen utanför språket och är det där magiska som kan uppstå i en estetisk upplevelse då allting är förhöjt och närvarande just där och då i stunden.

DUENDE är en plats bebodd av spänning och frigörelse som simultant anar det som ska komma och lämnar det som har varit. Det är en introspektion som rör sig expressivt utåt och fluktuerar lättsamt mellan mörkt och ljust,
högt och lågt.

DUENDE bejakar dansens och musikens förmåga att förmedla känslor och berättelser. Det utforskar relationen och diskrepansen mellan det singulära och det kollektiva, det personliga och det politiska.

DUENDE är en kollektiv kreation av den singulära och personliga berättelsen. Ett praktiserande av att befinna sig i känslan, att låta känslor uppstå, röra sig igenom och ut ur en genom dans, musik och samvaro.

Koncept och koreografi: Linda Blomqvist.
Med och av: Pär Andersson, Lendl Barcelos, Linda Blomqvist, Bryana Fritz, Mikko Hyvönen.
Musik och ljuddesign: Franz Edvard Cedrins och Linda Blomqvist.
Producent: Sara Bergsmark, MDT.
Teknik: Björn Kuajara, MDT.

Samproduceras av: Turnéslingan Tre scener (MDT Stockholm, Atalante Göteborg och Dansstationen Malmö), Norrlandsoperan, Dansehallerne och Life Long Burning, Towards a sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe project (2018-2022) supported by the Creative Europe programme of the European Union. Med stöd av Kulturrådet och Stockholm stad.

Linda Blomqvist

Linda Blomqvist är född i Stockholm 1985. Hennes arbete syftar till att expandera begreppet koreografi med fokus på alternativa produktionssätt, processer och praktiker ur ett spekulativt perspektiv, genom olika former och uttryck. Linda studerade dans på Kungliga Svenska Balettskolan 1995-2004 och på P.A.R.T.S 2008-2010. Hon har arbetat med koreografer som Anne Teresa De Keersmaeker, Mårten Spångberg, Eva Lundqvist och Florentina Holtzinger bl.a. Tillsammans med Emma Daniel, Adriano Wilfert Jensen och Anna Gaiotti har hon drivit plattformen Indigo Dance. Vid sidan av dansen praktiserar hon även som Doula.