Residens: Ellinor Ljungkvist

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. Mellan 2–15 december har koreografen Ellinor Ljungkvist residens på vår lilla scen.

image1

ANGRY STORIES
Under 2019 jobbar koreografen Ellinor Ljungkvist ihop med fyra kvinnliga dansare och en kvinnlig scenograf. De tillsammans ingår i ett projekt som heter ANGRY STORIES som är baserat på verkliga händelser. Detta projekt kommer de under sin residensperiod på TURTEATERN vidareutveckla och fördjupa sig i Valerie Solanas nedanstående citat rörande känslor av vrede och hat.

Ogillandet av känslosamma >>scener<< leder till rädsla för starka känslor, rädsla för vrede och hat, rädsla för att konfrontera verkligheten, eftersom en konfrontation med verkligheten till en början alltid leder till vrede och hat, i kombination med en brist på självförtroende när det gäller att hantera och förändra världen och när det gäller att på allra minsta sätt påverka sitt öde.

– Valerie Solanas, SCUM Manifest

Ellinors koreografiska approach influeras av Solanas vulgära ton när hon arbetar med olika personliga berättelser rörande ilska och dess orsaker. Tillsammans med dansarna iscensätter de dessa berättelser som avslöja tabubelagda sanningar genom olika dansanta och performativa koncept.

image1

TEAR
De olika berättelserna som gestaltas finns följande att läsa i en folder kallad TEAR.Berättelserna formuleras på ett banalt men poetiskt sätt vilket även speglas i de sceniska verken.

BIOGRAFI
Ellinor Ljungkvist är utbildad vid Salzburg Experimental Academy of Dance, Inter-University Centre for Dance Berlin och Master i koreografi på Dans och cirkushögskolan i Stockholm. Hennes koreografiska arbeten kännetecknas av sin kombination av nutida dans och performancekonst ofta baserat på verkliga händelser beskrivet ur ett kvinnligt perspektiv.
www.ellinorljungkvist.com

INVOLVERADE
Koreograf Ellinor Ljungkvist
Dansare Amanda Billberg, Ida Hellsten, Miranda Wallmon & Sonja-Riitta Laine
Fotograf Anna Ljungkvist

Tidigare residens:
Amanda Apetrea, koreograf och dansare (2019)
Nina Jeppson, skådespelare och scenkonstnär (2018)
Lisen Ellard, performer och dansare (2018)
Sofia Södergård – Slick (2017)
Anne Jonsson, regissör (2017)
Manda Stenström, dramatiker (2016)
America Vera Zavala och Paloma Madrid – Svenska Hijabis (2016)
Tove Sahlin – S.A.D. (2016)
Ivar Furre Aam och Mattias Lech – Analyze this! (2016)
Nadja Hjorton – MEDEA (2015)
Universalsköte (2015)
Moa Backman, dramatiker (2015)
Andrea Björkholm och Nils Granberg – All makt åt helvete (2015)
Mariana Suikkanen Gomes, Mattias Lech och Benjamin Quigley, GLQ (2015)
Eliisa Erävalo och Hanna Strandberg – Winner for now (2014)
Lisen Rosell – Monstertruck (2014)