Residens: Marcus Baldemar och Eliisa Erävalo

MARKUS LÄR SIG FINSKA

Markus Lär Sig Finska är en rimmande dansföreställning för barn där vi normkritiskt kan relatera till flerspråkighet. Föreställningen blandar friskt finska och svenska som en protest mot idén om språkrenhet och behandlar ämnen som nyanser av flerspråkighet, språkbortfall och skam.
Rim kan knyta samman tillsynes slumpartade händelser och ting. Genom att ord, även interspråkliga, rimmar kan de placeras bredvid varandra/grupperas: Luu, kuu, muu, ro, go’, ko, eller skam, lamm, damm.
Att rimma oss igenom föreställningen öppnar upp för lek, att ta plats och att omorganisera vår värld. Orden hör ihop i våra munnar och lemmar. Genom att rimma och dra trådar mellan olika ting och språk krymper vi distansen mellan de, samtidigt som vi visar det oändliga i skapandet av mening och relationer.

Markus Lär Sig Finska skapas av dansarna och koreograferna Eliisa Erävalo och Marcus Baldemar samt Daniel Åkerström Steen som står för scenografi, kostym, mask och ljus.

Projektet är ett samarbete med Internationella Biblioteket och vänder sig till barn i åldrarna 4-6, i första hand med koppling till det finska/Sverigefinska/Tornedalska. Men då alla barn i Stockholm möter flerspråkighet på olika sätt är det även betydelsefullt för dessa att få verktyg till mötet m flerspråkigheten.

Föreställningen har premiär i november 2021 och kommer spelas på bibliotek och scener runtom i region Stockholm.

Medverkande
Dans och koreografi: Eliisa Erävalo, Marcus Baldemar
Mask, kostym, scenografi, ljus: Daniel Åkerström Steen
Producent: Sara Bergsmark
Residens: Internationella Biblioteket, Turteatern

Markus Lär Sig Finska genomförs med stöd av Kulturrådet, Region Stockholm samt Stockholm Stad.

Aktuella föreställningar:

Arkiv: