Residens: FALLSTUDIE

Work in progress visningar 2 och 3 september 2022

Scenkonstnären Lilja Fredrikson har med hjälp av sociologiprofessorn Anna Lund bedrivit en sociologisk studie baserad på intervjuer om vad det innebär att falla – mentalt, fysiskt och metaforiskt.

Om att falla genom livet i väntan på kraschen. Hur fallet kan vara det ultimata motståndet mot all anpassning. Hur ett breakup kan kännas som att falla från tians trampolin men behöva pausa på tvåan. Om att kliva in i ovissheten.

Fallstudie är ett verk där text, koreografi och musik samspelar och utforskar fallet genom såväl koreografi och fysiska praktiker. I mötet mellan studien och de medverkande tar projektet form i en mänsklig och associativ föreställning. 

Residenset på Turteatern avslutas med två publika work in progress visningar fredag 2 september kl. 20.00 och lördag 3 september kl.19.00.

Boka kostnadsfria biljetter genom att skriva namn och antal biljetter som önskas till biljett@turteatern.se. Fredagens visning följs av ett publiksamtal mellan Lilja Fredrikson, Anna Lund och Dimen Abdulla.

Anna Lund är professor i sociologi vid Stockholms universitet. Hennes forskning är ofta etnografisk och berör ungas livsvillkor och kulturella identiteter. För tillfället forskar hon om hur skolor arbetar med social och pedagogisk inkludering av elever med utländsk bakgrund. Ytterligare ett av hennes pågående projekt undersöker hur svensk barn-och ungdomsteater gestaltar migration.

Dimen Abdulla är dramatiker och konstnär. Hon har arbetat på uppdrag för bland annat Stockholms Stadsteater, Dramaten, Riksteatern, Folkteatern i Gävle samt Folkteatern i Göteborg. 2014 debuterade hon med monologen På alla fyra på Stockholms Stadsteater, som även blev utvald till Scenkonstbiennalen 2015 i Malmö. Året därpå debuterade föreställningen ”X” tillsammans med Erik Uddenberg och Farnaz Arbabi på Unga Klara. Den hyllade monologen K, inspirerad av Leila Ks liv, sattes upp 2018 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 2015 utsågs hon även till Sveriges Radios första husdramatiker i ett år. Abdulla är utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Abdulla fick i uppdrag att fritt skriva om fallande som företeelse, och i relation till konstnären Tal Rs målningen Natten och dess motivvärld. Texten lästes på Magasin III i Stockholm.

Medverkande i FALLSTUDIE

Emelie Garbers 

Tarika Wahlberg 

Methinee Wongtrakoon

Elisabeth Wernesjö 

Dijle Neva Yigitbas 

Idé, regi och koreografi

Lilja Fredrikson 

Dramaturg och regiöga

Sara Khaledi 

Ljuddesign och livemusik 

Dijle Neva Yigitbas 

Ljusdesign 

Christoffer Lloyd 

Produktionstjänster

Bee Nasser & Puma Lagos Parra

Med stöd av Kulturrådet och Konstnärsnämnden. Produceras av Rabbit Hole. Tidigare residens: Dansens Hus, Skeppsholmsstudion

Lilja Fredrikson frilansar som skådespelare och är baserad i Stockholm. Hennes praktik rör sig i gränslandet mellan skådespeleri och dans. I hennes verk utforskar hon scenkonstnärliga processer utifrån ett experimenterande med olika genres, format och praktiker. Hon har utvecklat ett flertal projekt för scen, tv och hennes arbete initieras ofta av essentiella teman om mänskligheten, kroppen och dokumentärt berättande. Lilja är en del av kollektivet Rabbit hole tillsammans med Bianca Cruzeiro och Emelie Garbers.