Vikingarna på Helgeland

Vikingarna_pa_HelgelandS01_ver1_600

I ett land där somrarna är korta och vintrarna varar i en livstid, lever vikingar, bönder och trälar. Året är 930 och Erik Blodyxa härskar över Helgeland. I det frusna norden kämpar tre mäktiga män och en ännu mäktigare kvinna om vem som skall hämnas på vem.

Vikingarna på Helgeland är en skamlös såpopera i tolv avsnitt, fritt efter Ibsen, fylld med trälkorv, smuts och raj raj. Seriestart 29 november och storslagen säsongsavslutning på nyårsafton.

Handlingen kretsar kring ett hämndlystet relationsdrama mellan bröderna Sigurd och Gunnar, som en mörk natt rövar med sig Örnulfs döttrar Hjördis och Dagny till Helgeland. Alla anser sig vara starka vikingar boende i en ”great nation”, men egentligen har de dålig hygien och bor i en hög av skit. Genrer som fars, tragedi, bygdespel, opera, såpopera och slap-stick blandas friskt.

Varje avsnitt spelas bara en gång. Du måste inte se alla för att hänga med, en resumé spelas upp. Avsnitt 7 spelas, i enlighet med den grekiska tragedins tradition, från soluppgång till solnedgång kl. 08.39 till 14.46. Den 21 december bjuder vikingarna in till en fröjdefull julspecial och på nyårsafton är du välkommen till den storslagna säsongsavslutningen.

Vårt värdshus bjuder på mat och förfriskningar, så välkommen in i värmen och förbered dig på blod, svett och mjöd – tolv mörka vinterkvällar i december!

Efter att ha sett tre avsnitt med en veckas intervall är jag helt förförd” Maria Edström, Expressen
Vildare och galnare teater finns inte” Sara Granath, SvD
Det finns inget gott att säga om detta haveri” Cecilia Djurberg, Aftonbladet
En färgstark kökkenmödding” Jacob Lundström, DN
Föreställningar att se fram emot i höst” Johan Hilton, DN
Vikingasåpa i teaterform” SR P1, Nordegren & Epstein [28:35 min in i programmet]
Lika delar mustig såpa som svulstig opera” DN
Galenskap att producera tolv föreställningar” ETC
Som en korsning mellan GOT, Rederiet och Buffy the Vampire Slayer” Nöjesguiden


BILJETTER
Se två valfria avsnitt – få det tredje för halva priset – resten gratis.
Du behöver inte ha sett det föregående avsnittet för att hänga med, en resumé kommer spelas upp.

För att ta del av rabatten måste du uppge ditt namn (+ dina vänners namn) i meddelandefältet eller i kassan när du bokar. Alla avsnitt är olika långa, sluttider ej definitiva. Salongen är onumrerad. I Värdshuset Särimner kan du köpa mat och förfriskningar.

knapp1
(Kulturbiljetter.se)

info@kulturbiljetter.se, 08-502 540 80
Övriga frågor: biljett@turteatern.se, 08-659 89 00
Målgrupp: Vuxen

1:a och 2:a valfria föreställningen: ord. 280 kr/pensionär och stud. 170 kr
3:e valfria föreställningen: ord. 140 kr/pensionär och stud. 85 kr
4:e-12:e föreställningen: gratis
Nyårsbiljett inkl. mat och dryck: ord. 580 kr / pensionär och stud. 470 kr / endast kuvertavgift 300 kr
I nyårsbiljetten ingår en vegetarisk 3-rätters middag med dryck. Har du tidigare sett tre föreställningar är biljetten gratis och du betalar bara för kuvertavgiften, 300 kr.


VIKINGARNA PÅ HELGELAND, 12 avsnitt

HANDLINGEN: Bröderna Sigurd och Gunnar har rest till Island där de träffar Örnulf från fjordarna och blir genast förälskade i hans fosterdotter Hjördis och dotter Dagny. Hjördis har svurit att endast gifta sig med den som lyckas dräpa isbjörnen som vaktar hennes sovrum. En av bröderna dräper isbjörnen och de rövar med sig Hjördis och Dagny. Handlingen tar sin början fem år senare. Hjördis bor nu med Gunnar på Helgelandskusten i Nordnorge och Dagny är gift med Sigurd som härjar runt i sitt vikingaskepp. Örnulf har bestämt sig för att åka till Helgeland för att hämnas rovet på hans döttrar.

Det är vinter, det är storm och en främmande man har just gått i land…

 

vikingarnaS01E01_KlaraG_1200

AVSNITT 1: Den gamle och havet
[tors 29 nov kl. 19]
Örnulf från fjordarna och hans sju söner sätter kurs mot det kalla Norden för att hämnas rovet på hans döttrar. På resan över havet väntar faror och det blåser upp till storm.

knapp2

 

vikingarnaS01E02_KlaraG_1200

AVSNITT 2: Boys on the Beach
[lör 1 dec kl. 19]
Örnulf söker skydd från stormen i en fiskeby på Helgelandskusten. Där möter han sin gamle fiende Sigurd den starke som rövade bort hans döttrar. De drar svärd och i kampens hetta dyker fler bekanta ansikten upp.

knapp2

 

Vikingarna_pa_HelgelandS01_ver1_1200

AVSNITT 3: Ovädret
[fre 7 dec kl. 19]
Hjördis blir rasande när hennes man Gunnar berättar att han förlikat sig med Örnulf som en gång dräpte hennes riktiga far Jökul. Hon utkräver hämnd och sporrar dem till att strida.

knapp2

 

vikingarnaS01E04_KlaraG_1200

AVSNITT 4: Lugn söndag
[sön 9 dec kl. 17]
För att stilla upprörda känslor bjuder Gunnar in till ett gästabud. Ett smycke tvingar Sigurd att avslöja för sin fru Dagny vad som egentligen hände den där ödesdigra natten på Island för fem år sedan när isbjörnen slogs ihjäl.

knapp2

 

vikingarnaS01E05_KlaraG_1200

AVSNITT 5: Gästabudet [ons 12 dec kl. 19]
Det är dukat för gästabud på Gunnar och Hjördis gård. Högljudda samtal pågår runt borden och mjödet halsas. Gunnar och Hjördis enda son är försvunnen och ett rykte sprids som får blodiga konsekvenser.

knapp2

 

vikingarnaS01E06_KlaraG_1200

Avsnitt 6: Blodet
[fre 14 dec kl. 19]
Hedersgästen Örnulf dyker upp på gästabudet efter en blodig strid. Han höjer sitt krus för att fira sina sex dräpta söners färd till efterlivets Gimle. Men var är hans sjunde son Thorulf? Hjördis får veta sanningen om vem som egentligen dräpte isbjörnen.

knapp2

 

vikingarnaS01E07_KlaraG_1200

AVSNITT 7: Hjördis dom
[sön 16 dec kl. 08.39]
En grekisk tragedi från soluppgång till solnedgång. Hjördis smider planer för hur hon ska återupprätta sin ära och krossa dem som gjort henne illa. Till hennes hjälp dyker flera historiska karaktärer upp. Värdshuset bjuder på frukost!

knapp2

 

vikingarnaS01E09_KlaraG_1200

AVSNITT 8: I Gunnars stuga [tis 18 dec kl. 19]
Gunnar undrar var Hjördis varit under natten. I skenet av den öppna spisen tillverkar hon en bågsträng av sitt eget hår som ska brukas för att hämnas på den som svikit henne allra mest.

knapp2

 

vikingarnaS01E08_KlaraG_1200

AVSNITT 9: Onda dagar föda onda tankar
[tors 20 dec kl. 19]
Sigurd kommer på besök till Hjördis för att prata ut. Starka känslor blossar upp som leder till en lek på liv och död.

knapp2

 

vikingarnaS01E10_KlaraG_1200

AVSNITT 10: Vikingarna på Helgeland julspecial [fre 21 dec kl. 19]
Vi ser tillbaka på säsongen hittills, får se önskerepriser av favoritscener och spekulerar i hur allt kommer att gå. Det blir såklart också julsånger, mat, On ice,  och kanske kommer tomten på besök.

knapp2

 

vikingarnaS01E11_KlaraG_1200

AVSNITT 11: Skalden Örnulf [lör 29 dec kl. 19]
I månljuset sitter Örnulf på sina söners grav och sörjer så mycket att han vill ta sitt eget liv. Dagny uppmanar sin far, den store skalden, att hedra dem med en sång. Det får honom på bättre humör och de bestämmer sig för att resa tillbaka till Island med Sigurd.

knapp2

 

vikingarnaS01E12_KlaraG_1200

AVSNITT 12: Valkyriaritten [Nyårsafton 31 dec kl. 18]
Vargen har varslat om död under natten. Hjördis förbereder sig för den sista striden. Med en gyllene hjälm och sin båge i handen beger hon sig ner till stranden. Men ingen makt är stark nog att bemästra ödet och valkyriorna från Valhall närmar sig.

Nyårsfest
I nyårsbiljetten ingår en vegetarisk 3-rätters middag med dryck. Har du tidigare sett tre föreställningar är biljetten gratis och du betalar bara för kuvertavgiften, 300 kr. Efter tolvslaget fortsätter nyårsfesten. Läs mer och OSA till efterfesten här.

knapp2


FAMILJETRÄD

ornulf_torulf
hjordis_gunnar
dagny_sigurd
egil_karebonde
tralarna


MEDVERKANDE
Text:
Henrik Ibsen
Koncept och idé: Marie Nikazm Bakken, Fredrik Floen
Regi: Marie Nikazm Bakken
Scenografi, kostym, mask: Fredrik Floen
På scen: Anna Ladegaard, Lola Zackow, Joel Ödmann, Marie Nikazm Bakken, Fredrik Floen, Livia Hiselius (Norwegian Theatre Academy), Sanne Skjervik (Högskolan för scen och musik Göteborg, MA) och hemliga gäster.
Ljuddesign: Anna Jondelius
Ljusdesign: Ann-Marie Fritiofsson
Teknisk chef: Jenni Godoy
Regiassistent: Fanny Högqvist
Scenografiassistent:
Loke Lassen
Kostymassistent: Clara Nergårdh
Producent: Mirjam Gelhorn
Kommunikation: Therese Jonasson
Foto: KlaraG
Finansieras med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad, Stockholms läns landsting, The International Ibsen Award Scholarship.
Pressbilder: http://turteatern.se/press/

mariefredriksteaterlag_600

NIKAZM BAKKEN / FLOEN
För idé och koncept står Turteaterns nytillträdda konstnärliga ledare Marie Nikazm Bakken och scenografen och kostymören Fredrik Floen. Duon har i många år arbetat med Ibsens tidigaste texter och ett hängivet undersökande av teaterformen; som den åtta timmar långa nattföreställningen Fru Inger til Østeraat i samarbete mellan Black Box och Otta Kulturhus eller Kongsemnerne minutt for minutt på Nationaltheatret i Olso. I Vikingarna på Helgeland utforskar de metoder för att genomföra de omöjliga projekten, konstnärligt, dramaturgiskt och produktionsmässigt – som att skapa tolv föreställningar med samma resurser som en.

Nikazm Bakken/Floen har erfarenheter från den folkliga bygdespelskulturen och revyn till den tyska operascenen. Nikazm Bakken har tidigare studerat teatervetenskap vid Universitetet i Oslo, nutida dans och koreografi vid Skolen for Samtidsdans samt regilinjen vid Stockholms Dramatiska Högskola. Floen har en examen i kostymdesign från Konsthögskolan i Oslo och har bland annat gjort kostymdesign för Björks opera Vespertine på Nationaltheater Mannheim.

Intervju med Bakken/Floen
Norsk Teater och Shakespearetidskrift om Fru Inger til Østeraat


FRÅGOR OCH SVAR

Måste jag se alla avsnitt?
Du kan välja att se ett, några olika eller hela serien. Välj själv vilka avsnitt du vill se. Du behöver inte ha sett det föregående avsnittet för att hänga med, en resumé kommer spelas upp.

Måste jag betala för alla avsnitt?
Ser du två valfria avsnitt får du det tredje för halva priset. Efter det tredje har du ett ”åkband” och du kan se alla resterande avsnitten gratis. Rabatten ”åkband” gäller bara om du har förbokat din biljett på Kulturbiljetter.se och uppgett ditt (+ ev. dina vänners) namn i meddelandefältet. Vill du se nyårsföreställningen och har ett sk. ”åkband” behöver du betala ett tillägg för mat och dryck 300 kr (biljettkategori H). Det går alltså inte att boka föreställning utan mat denna kväll.

Kan jag boka till flera personer samtidigt?
Om du eller någon av dina vänner vill se fler avsnitt och ta del av rabatterna behöver era namn finnas i vårt system. Vill du boka till flera samtidigt anger du då allas namn i meddelandefältet när du bokar så att de blir sökbara i vårt system.

Stämpelkort
När du checkar in din biljett för första gången kommer du få ett personligt stämpelkort om du skulle vilja se fler avsnitt. För att släppas in till rabatterat pris ta med ditt stämpelkort och legitimation.

Vad händer om jag tappar bort mitt stämpelkort?
För att kunna ersätta ditt kort behöver du ha bokat alla biljetter i ditt eget namn. Se till att du blir inskriven med ditt namn och efternamn i biljettkassan om du köper biljett på dörren. Om du inte kan uppvisa stämpelkort med legitimation eller om biljetterna inte är bokade i ditt namn får du betala fullpris.

Hur bokar jag nyårsföreställningen?
För att boka nyårsföreställningen använd biljettkategori F-H. I biljetten ingår en vegetarisk 3 rättersmiddag med dryck. Har du tidigare sett tre föreställningar är själva föreställningsbiljetten gratis och du betalar bara 300 kr för kuvertavgiften. Boka då biljett H. (För frågor om maten mejla biljett@turteatern.se.)