People Respect Me Now

”Bäst just nu!”
DN Kultur

”Proffsigt, omsorgsfullt, ytterst levande och viktigt. Små medel. Stor verkan. Respekt!”
Amelie Björck, Aftonbladet

”Skickligt, lyhört, intelligent. En ny intressant, estetisk riktning pekas ut här och nu!”
Maria Edström, SR Kulturnytt

”Det svider att se det gestaltat i själva fundamentet till framtiden. Verkligheten är alltid värst.”
Pernilla Andersson, Tidningen Kulturen

”Ytterst professionellt, brännbar tematik med ett spel som övertygar så starkt!”
Lars Ring, SvD

”Den omsorgsfulla personregin fascinerar. Enastående rollprestationer! Fingertoppsvalda kostymer. Rolig, mörk och angelägen!”
Maina Arvas, DN Kultur

 

– OM JAG HAFT MAKT SOM EN DIKTATOR OCH VELAT SKAPA EN SITUATION MED MESTA MÖJLIGA KRIMINALITET, DÅ SKULLE JAG HA SKAPAT SAMHÄLLEN UNGEFÄR LIKADANA SOM DE VI HAR NU.
Niels Christie, kriminolog

Ingen hade sett några signaler. Ett haltande samhällsnät försöker hantera det fruktansvärda som skett, i en värld där känslor inte får kännas och drömmar inte blir verklighet.
Genom förhör, samtal och dagböcker får vi kika in i sprickor till förövarnas vardag några aningslösa veckor innan katastrofen.

Den älskade musikläraren, snyggaste killen i klassen, fotbollsfarsan och skolans outsider spelar huvudrollerna i den nyskrivna pjäsen om makt, våld och vardagsondska, baserad på personliga berättelser och intervjuer.

Efter att ha gått till grunden med offrets berättelse i Materia – Jag är inte Linda Lovelace och Hon finns inte med på fotografiet undersöker scenkonstkompaniet Lumor nu förövarens inre och yttre värld.

I People Respect Me Now får publiken lägga pusslet om vad som hände eller inte hände, vem som bär ansvaret, vem som går fri och vad som kanske kommer att hända…

– People respect me now.
Michael Carneal, Heath High School, 14 år


TURNÉ 2016

13/4 Malmö Stadsteater/Hipp

19+20/4 Folkteatern i Göteborg

3-5/6 Fri Scen Kulturhuset Stadsteatern

Mer info: www.lumorteater.se

 

SPELADES VÅREN 2015:

Mars
To 12 kl 19
Lö 14 kl 19
Sö 15 kl 17
To 19 kl 19
Lö 21 kl 19
Sö 22 kl 17
Må 23 kl 19
To 26 kl 19
Lö 28 kl 19
Sö 29 kl 16 (ForumT samtal efter föreställningen kl 19-20)
Må 30 kl 19

April
To 2 kl 19
Ti 7 kl 19
To 9 kl 19
Fre 10 kl 19
Lö 11 kl 16 (ForumT samtal efter föreställningen kl 19-20.30)
Sö 12 kl 17

SPELADES PÅ TEATER GALEASEN APRIL – MAJ
Efter ett ortroligt fint mottagande är Lumor, Turteatern och Teater Galeasen är glada att meddela att föreställningen kommer fortsätta spela på Galeasen.

Mån 20/4
Lör 25/4
Sön 26/4
Mån 27/4
Tis 28/4
Söndag 3/5
Mån 4/5
Tis 5/5

Av: Paula Stenström Öhman
Medverkande: Eva Rexed, Sandra Huldt, Lars Bringås, Oskar Thunberg
Regi: Paula Stenström Öhman
Scenografi & ljusdesign: Markus Granqvist
Musik och ljuddesign: Saemundur Grettisson
Sång/text: Kajsa Grytt
Kostym: Jenny Nordmark
Teknik: Jenni Godoy
Producent: Vilma Seth
Marknadsföring: Therese Jonasson
Regiassistent: Maja Frykberg Andersson
Scenografiassistent: Siri Areyuna Wilhelmsson
Grafisk form: Erica Jacobson
Foto: Freja Lindberg
Föreställningen är producerad i samarbete mellan Lumor och Turteatern.

forumt
Efter föreställningen söndagen den 29 mars och lördagen den 11 april kl 19-20  har vi bjudit in gäster som på olika sätt arbetar med manliga förövare, modererat av oskar Thunberg. Samtalet är kostnadsfritt, ingen föranmälan krävs. Kafé Lokalrätten är öppet. Öl/vin säljs i paus.

Söndag 29/3 2015 kl 19-20

Johan Christiansson
Socionom och socialsekreterare som arbetar som länskoordinator med anti-trafficking frågor samt med KAST, en verksamhet inom Stockholms stad som erbjuder den som vill sluta köpa sex anonym rådgivning och stödsamtal. Johan Christiansson är även författare och poet och har ingått som referens inför och under arbetet med People Respect Me Now.

Ann Eberstein
Pratar om vardagsondskan, de små övergreppen och brotten. Hon träffar dagligen unga killar i sitt arbete som gestaltterapeut.

Lördag 11/4 2015 kl 19-20.30

Börje Svensson
Terapeut som huvudsakligen ägnat sig åt behandling av barn och familjer. Har arbetat inom socialtjänst, missbruksvård, barnpsykiatri och Rädda Barnen. Var en av två terapeuter som grundade och utvecklade Rädda Barnens pojkmottagning som behandlade och utvecklade kunskap om sexuellt utnyttjade pojkar. Pojkmottagningen erbjöd även behandling till unga förövare.

Författare till bl.a. ”De mest hatade – Om pedofiler och andra sexualbrottslingar”, ”Pojkmottagningen – sexuella övergrepp och behandling” och ”101 pojkar – en studie om sexuella övergrepp”.

Börje har varit referensperson under arbetet med People respect me now.
http://borjesvensson.se/

Ingrid Lander
Kriminolog (universitetslektor och forskare) med fokus på frågor som rör normalitets- och avvikelsekonstruktioner och föreställningar om normalitet. Hur föreställningar om vad som är normalt hänger samman med olika former av disciplinering och normaliseringsprocesser i samhället. Ingrids forskning präglas av en konstruktionistisk och genusteoretisk ansats. Specialområden: social exkludering, narkotika, prostitution, mångfald, polisutbildning och socialt arbete.

Bland mycket annat redaktör för antologin Masculinities in the Criminological Field. Control, Vulnerability and Risk-Taking.

Ingrid har tidigare varit referens för Lumor samt undervisat Paula Stenström Öhman på kriminologen i Stockholm.

Pernilla Söderberg
Socialsekreterare, Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, Stockholm Stad. Pernilla Söderberg har särskild kompetens kring barn och ungdomar utsatta för våld i nära relationer och socialtjänstens arbete med de familjerna. Hon arbetar med metoden Signs of Safety som är särskilt inriktad på att med kreativa verktyg synliggöra och arbeta med barnets perspektiv, i familjer där föräldrar brister i sin omsorg.

Pernilla är också författare till boken ”Barn och ungdomar utsatta för våld – signs of safety och BBIC metodstöd för myndighetsutövning” (2014).

Pernilla har ingått som referenspublik i arbetet med People Respect Me Now och hennes bok har varit referenslitteratur för ensemblen.

press_1

press_2

I vågen av kategorisering och patologisering av människor längtade jag efter en komplexitet där allt inte landar hos den enskilda individen. Där allt inte är svart eller vitt. Förövaren är ensam ansvarig för sina handlingar, men brott är också ett ruttet kvitto på det samhälle vi skapar tillsammans, säger Paula Stenström Öhman.

Lumor är ett scenkonstkompani som varit verksamma i Stockholm sedan 2004. De arbetar med nyskriven researchbaserad dramatik, ofta med dokumentär grund och i nära samarbete med referenspersoner och ensemble. Senaste produktioner: Tusen bitar av Tove Olsson, Det gulliga pojkslemmot av David Wiberg, Materia – Jag är inte Linda Lovelace av Paula Stenström Öhman och Hon finns inte med på fotografiet av Paula Stenström Öhman.

People Respect Me Now är ett samarbete mellan Lumor och Turteatern och finansieras med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad och Stockholms läns landsting.