Monument

Monument 2019 webb

Monumenten vill få oss att minnas personer, sjöslag, katastrofer och tidens gång. Frågan är bara vad det är vi vill påminnas om och vad vi vill glömma.

Monument erbjuder en guidad tur genom den moderna tidens inbyggda glömska och febrila monumentbyggande. Till publikens hjälp finns de två ciceronerna K och L som likt antika skådespelare tar sig an sina uppgifter som museiguider, reflekterande medborgare och huvudpersoner i den nyupptäckta komedin Ugglorna av Aristofanes.

Koreografen och filmaren Gunilla Heilborn har hyllats för sitt sätt att kombinera det stora allvaret med en säregen, lågmäld humor. Hennes konstnärskap kretsar ofta kring det lite skruvade och filosofiska i vår vardag och element som text, video och bild återkommer i hennes verk. Gunilla Heilborns filmer har nominerats till och vunnit ett flertal priser såväl i Sverige som utomlands, bland annat vann hon en Guldbagge för filmen Hur man gör 2007.

Under de senaste åren har Heilborn arbetat med en trilogi om minnets funktioner, en performance lecture med titeln Boken (2018) samt produktionen The Wonderful and the Ordinary (2017) som skapades i samarbete med den österrikiska teatergruppen Theater Im Banhof. Monument är den tredje och avslutande delen i trilogin.

Men så bränner det till, som i tankegången om huruvida de monument människan bygger för att minnas, i själva verket hjälper oss att glömma.” Lisa Boda, DN
Man kan beskriva det som en något utflippad lecture-performance med extra kreativa lösningar men som ändå inte är det minsta flummig.” Thomas Olsson, SvD
Övergången är så snygg och så självklar att du inte förrän 15 minuter senare inser att föreställningen började för länge sedan.” Lotta Altner, Kulturbloggen


knapp2

SPELAS
Fredag 22 mars
Söndag 24 mars
Torsdag 28 mars
Fredag 29 mars
Lördag 30 mars
Onsdag 3 april
Torsdag 4 april
Lördag 6 april
Onsdag 10 april
Torsdag 11 april


Vill du boka mat innan föreställningen?

Det lokala Kärrtorpsfiket MA Baker förbereder matiga mackor till oss. Mat förbeställs genom att mejla till biljett@turteatern.se senast tre vardagar före din föreställning. Caféet i vår foajé öppnar 18.00, då finns din mat redo.

● BRIE – Macka med brie, gurka, sallad och ärtskott (70kr)
● GRÖN HUMMUS – Macka med grön hummus, gurka och ärtskott (70 kr)


Idé och regi: Gunilla Heilborn
Text: Gunilla Heilborn tillsammans med de medverkande
På scen: Lorenz Kabas, Kristiina Viiala och kören Röstjärn
Rum, objekt och kläder: ww – Katarina Wiklund och Susanna Wiklund
Ljusdesign: Susanna Hedin, Lumination of Sweden
Musik: Hans Appelqvist
Teknisk chef: Jenni Godoy
Teknik: Anna Jondelius, Jenni Godoy
Producent: Mirjam Gelhorn, Åsa Edgren
Kommunikation: Sam Johansdotter
Foto: Märta Thisner
Grafisk design: Lina Forsgren, Mattias Broberg
Ledning Turteatern: Marie Nikazm Bakken, Mirjam Gelhorn

 

En samproduktion mellan GH Produktioner och Turteatern. Med stöd från Statens Kulturråd, Stockholm Stads Kulturförvaltning och Stockholms Län Landsting. Mer info kommer.

Monument
Tavlan i bild är målad av Peter Wiklund.