Grottan

Av Stina Kajaso och Sissel Romme Christensen

Gästspel 13-16 dec 2023

”Jag önskar göra skräck-fast-ännu-värre-teater”  


”Jag utgår från filmen The Descent av Neil Marshall och John Lennons värsta skrikperiod möter en grotta utan botten.”

Med hjälp av skräckfilmens attribut och referenser, skapar Stina Kajaso ett verk som blir både visuellt och tematiskt fullproppat med detaljer och bilder som förhåller sig till filmhistorien. I Sissel Romme Christensens grotta projiceras animerade kolteckningar som äter upp allt ljus i rummet, högar av benknotor staplar sig på varandra. Gråmålad byggplast kapslar in publiken men mitt i iscensättningarna av ännu ett kvinnomord, medelst kniv, dyker vardagssituationer upp lika skrämmande som en skräckis.

Stina Kajaso och Sissel Romme Christensen fick under hösten 2022 fria händer på Malmö Dockteater. Inspirerade av skräckfilmen The Descent byggde de Grottan som spelades på Malmö Dockteater i november 2022. I december 2023 blir det nypremiär på Turteatern!

“Huvudpersonen, den enda på scenen, imponerar med sin självklara scennärvaro.“

“[…] det vi fått oss till livs är något av ett mångbottnat konstverk med high-technology från det modernaste inom scenografi. Den röda tråden kan sägas vara att i en humoristisk ton få ta del av en ung kvinnas inifrånperspektiv i mestadels mörka stunder, med allt ifrån slumrande begär till fantasier om yttre faror.”

“Teaterarbetare som behöver input i form av nya tekniker skulle också kunna se den och inspireras. Malmö Dockteater, vars verk jag tre gånger tidigare avnjutit, har gjort det igen (!). Med fingertoppskänsla har de visat sig vara en av Sveriges mest framstående nyskapande scener. En lång turné för pjäsen stödd av utökat anslag skulle vara en demokratigärning.”

– Pernilla Wiechel, Kulturbloggen

Läs hela recensionen här.

Föreställningslängd: 60 minuter

Av och med: Stina Kajaso

Scenografi: Sissel Romme Christensen

Ljusdesign och teknik: Olivia Grefve

Ljuddesign och teknik: Mattias Alheim

Musik: Eyal Shachar

Dekorsnickare: Jonas Truedsson

Produktionsledare: Ingrid Långström Einarsson

Producent: Agnes Rosenberg

Tack till: Cathrine Bjørndalen och Ebba Petrén

Med stöd av: Kulturrådet, Malmö Stad, Region Skåne och Stockholms stad.