Forum T

Välkommen till en heldag med samtal om regi.

Den 2a april bjuder Turteatern in till ett seminarium med syfte att fördjupa samtalet om teaterregi. Både regissörer och icke-regissörer är välkomna att lyssna och delta! 

Med detta samtal vill vi undersöka regissörens roll i den samtida teatern. Hur talar regissörer själva om sin praktik? Vad är egentligen det specifika med regi? Behövs regissören idag? 

Vi vill här skapa ett forum för att undersöka regirollen utifrån regissörens egna perspektiv. Detta genom att bjuda in en grupp av regissörer att tala om sin relation till regibegreppet och dess problem och potential i rollen som scenkonstnär. 

Regirollen som vi tänker oss den idag är endast ett hundratal år gammalt yrke. Genom denna korta historia har regissören varit tätt knuten till olika metoder för scenisk framställning, blivit en arbetsledare och konstnärlig auteur. Regissören har både varit älskad och hatad.  

Medverkande regissörer: Mellika Melouani Melani, Linn Hilda Lamberg, Nils Poletti, Tatu Hämäläinen, Anja Suša

Moderatorer och arrangörer: Gustav Englund, Marie Nikazm Bakken, Olof Runsten.

Gustav, Marie och Olof studerade regi vid Stockholms Dramatiska Högskola 2014-2017. Sedan studietiden har dom samtalat om regissörens roll och praktik. Detta genom läsgrupper och samtal. Med detta seminarium vill dom öppna upp samtalet till flera. 

Program: 

10-13 Block 1 
13-14 Lunch 
14-17 Block 2 
17→: Middag och bar/AW
Mer detaljer om programmet kommer snart.
Boka din biljett HÄR

Kaféet kommer vara öppet under hela dagen. Lunch och middag kan förbeställas. 
Entrébiljett (inkl fika/kaffe): 50 kr för halvdag, 80 kr för heldag


OM DE INBJUDNA:

ANJA SUŠ

Anja Suša är en serbisk regissör utbildad i teaterregi vid Academy of Dramatic Arts i Belgrad. Hon har även en Master of Arts från den filosofiska fakulteten och har studerat teatervetenskap vid Wiens Universitet. Hon har regisserat föreställningar i bland annat Serbien, Kroatien, Montenegro, Slovenien, Sverige, Danmark och Polen. Hon har även varit konstnärlig ledare för flera teatergrupper, teaterorganisationer och europeiska teaterfestivaler. Anja Suša har fått många utmärkelser, främst för sitt arbete inom teater för barn och unga. Hon är nu professor i regi vid Stockholms Konstnärliga Högskola. 

LINN HILDA LAMBERG

Linn Hilda Lamberg arbetar tvärkonstnärligt inom sceniska uttryck. Hon driver det svenska performancekompaniet Poste Restante (som under åren 2020-2022 har kompaniet verkat genom samarbetet O). Poste Restante har i Sverige och internationellt presenterat allomslutande och personliga scenkonstupplevelser där besökaren utgör verkens mittpunkt och slutgiltiga uttolkare. Vid sidan av sitt konstnärliga arbete doktorerar Linn Hilda vid Stockholms Konstnärliga Högskola i performativa praktiker.

MELLIKA MELOUANI MELANI

Mellika Melouani Melani var konstnärlig chef på Folkoperan 2011-2020. Idag är hon frilansande regissör i teater och operahus. Efter avslutad skådespelarutbildning vid Teater och Operahögskolan i Göteborg var hon under närmare tio år verksam som skådespelare, mot slutet av perioden alltmer övergående i regi. Hon har verkat inom en konceptuell performancetradition som utgår från professionella skådespelare och vanliga människor som deltar i ”försöken”, som hon kallar koncepten. Nu senast regisserade hon Karolina Eiriksdottirs nyskrivna Bly på Piteå Kammaropera, Brudköpet på Göteborgsoperan och Luft av Line Tjornhoj som har premiär på Den Kunglige opera i Köpenhamn 2024.

NILS POLETTI

Nils Poletti är regissör, skådespelare och dramatiker. Han är skådespelarutbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Nils var konstnärlig ledare på Turteatern 2008-2018. Innan dess var han med och grundade Unga Tur (2004), där han också var konstnärlig ledare de första fyra åren. 2018 tillträdde han som teaterchef för Östgötateatern. Han har regisserat uppsättningar på bland annat Dramaten, Malmö Opera, Turteatern, Ung scen/öst och Östgötateatern. 

TATU HÄMÄLÄINEN 

Tatu Hämäläinen är en finsk teaterregissör utbildad från Dramatiska Institutet i Stockholm 2010. Han har arbetat runt i Norden, bl.a. vid Stockholms Stadsteater, Dramaten, Nationaltheatret, Det Norske Teatret och Rogaland Teater. Hans arbete inkluderar både pjäser och konceptuella tema-baserade projekter. I tillägg till hans konstnärliga arbete har han undervisat bl.a. på Teaterhögskolan i Helsingfors och Den Danske Scenekunstskole i Köpenhamn.