Äventyret – gumman och katten

aventyret

Ett äventyr på förskolegården

Förskolan får besök av hantverkarna Jönsson och Croll i gröna overaller som kommer med sin vagn för att reparera staketet. Snart börjar de två, med hjälp av alla verktyg och attiraljer de har på sin vagn, att berätta den spännande historien om gumman som för länge sedan bodde i en stuga just här, och dagen då hon gav sig ut för att finna sin bästa vän, den försvunna katten Pippi.

Gummans klurighet sätts på prov när hon möter den vasstandade Gäddan i form av en stor plåtsax. Och hur ska hon få något vettigt ur Skrotskrället, en bucklig hink och slitna stuprör, som är alldeles rostig i huvudet och därför glömmer allt?

Hur går det till?

Gumman och katten är en äventyrsteater som utspelar sig på barnens förskolegård i ett ljus de aldrig tidigare upplevt. Med hjälp av förskolans träd, stenar och bodar får barnen tillsammans med hantverkarna skapa sin alldeles egna unika berättelse. – Ett teatralt och interaktivt utomhusäventyr med dråpliga och spännande scener på barnens egna gård. Eftersom föreställningen bygger på att barnen är ovetandes om att hantverkarna i själva verket är skådespelare är det viktigt att barnen inte får reda på att det ska bjudas på teater.

Manus: Robert Sjöblom
Scenografi: Jan Borén
Medverkande: Robert Sjöblom och Andreas Forner Lindal

Speltid: ca 45 minuter (i alla väder och vindar, barnen är klädda för utomhuslek)
Spelplats: förskolans gård, park, lekplats eller liknande
Publik: grupper om ca 30 barn

Ålder: 4-6 år.

Pris: 4 000 kronor per föreställning inkl. subvention. Rabatt ges vid bokning av flera föreställningar. Föreställningen är subventionerad av Stockholms stad via Kulan.

Spelperiod: bokningsbar våren 2015

Boka skolföreställning: biljett@turteatern.se eller ring 08-6598900


Publikreaktioner:

”Vi fick uppleva en mycket bra teaterföreställning tillsammans med våra barn. Det är inte ofta som både barn och vuxna kan njuta så tillsammans av en föreställning – men här gav föreställningen näring, inspiration och glädje både till barnen och till oss vuxna. Våra 5-och 6-åriga barn har lekt det de har sett i många dagar efteråt.”

– Ronit Koerner, Förskolan Regnbågen, Johanneshov

”Jag har sett många föreställningar under min tid i förskolevärlden men detta var det bästa jag sett. Möjligheten för barnen att kunna gå ut och in i föreställningen och möta den efter sina egna olika ingångar och att det samtidigt var något som vi fick uppleva på vår gård där vi lätt kunde jobba vidare med allt vi upplevt var något som har gett oss mycket.

Barnen tog till sig berättelsen och den lever fortfarande kvar mycket närvarande i vårt arbete. Vi letar ofta efter eldröks berg eller gräver efter skelett, pratar om PlåtPelle och ror på sjön. Att den utspelade sig på gården gör även att vi kan hitta tillbaka i berättelsen. Men det vi gör främst just nu som är kopplat till ert besök är att vi har startat ett större projekt kring kartor. Barnen fångades av kartan som fanns med i föreställningen och vi arbetar nu med kartor på en rad olika sätt. Berättelsen om gumman och katten (och framförallt eldrök) fortsätter att leva ett liv på förskolan Björken. Stort tack.”

– Fredrik Kahn, förskollärare, Förskolan Björken

Foto: Jonas Jörneberg