ÖFA: Finding memory
ÖFA bjuder in till projektet Finding Memory nu på lördag den 19 december kl 12-16 innan föreställningen What happens in Kärrtorp stays in Kärrtorp! I Finding memory får pubilken en och en, utrustad med hörlurar, vara med om en personlig föreställningsupplevelse som tar ca 12 minuter.
Finding Memory är en konstupplevelse med ambition att rucka på vardagen, förskjuta perspektiv. Finding Memory undersöker minnen med hjälp av deltagarna: Vad berättar minnen om oss, vår identitet och vår historia? Går det att förändra minnen?
Nadja Hjorton och Katarina Winter har tillsammans med ljuddesigner Elize Arvefjord skapat ett ljudverk som vill utforska och ge plats för dessa funderingar i rum som vanligtvis är tänkta för något annat – ett kontor, en städskrubb, en korridor, en vänthall.
ANMÄLAN
Biljetter till Finding Memory är gratis men finns bara i mycket begränsad upplaga eftersom upplevelsen sker individuellt för respektive deltagare. Tider finns mellan 12-16 innan What Happens in Kärrtorp Stays in Kärrtorp börjar kl 16.30. Vi kommer att lägga ett ungefärligt schema under dagen för er som vill delta. Om det är någon del av dagen som ni föredrar, ange er önskan när ni mailar och bokar en plats på katarinawinter@gmail.com
Välkomna!
Nadja ♥ Katarina
PS: Efteråt kan du se ÖFA-föreställningen What happens in Kärrtorp stays in Kärrtorp.
Mer om projektet:
Finding Memory är ett koreografiskt och sociologiskt projekt i vilket Nadja Hjorton och Katarina Winter utforskar minnen och minnespraktiker. Projektet påbörjades i maj 2013 och hade som utgångspunkt att hitta alternativa, fysiska berättelser och positioner i upplevda kroppsminnen. Hur färgade är våra minnen av samhällets normer och ideal? Går det att separera den personliga upplevelsen från hur vi lever bland kollektiva narrativ? Hur mycket konstruerar språket våra minnen? Och om det i språk finns maktordningar och förtryck, kan vi hitta andra sätt att uttrycka våra minnen på?
Sedan starten av projektet har Katarina och Nadja dykt ned i teorier kring subjektivitet och historieskrivning, posthumanism, kritiska vithetsstudier, postkolonial feministisk teori, funktionalitetsstudier och minnesforskning. Någonstans under försommaren 2014 tog projektet en ny riktning när de insåg att för att överhuvudtaget kunna arbeta vidare behövde de bli mer personliga och utsätta sig för processen i praktiken. De började dansa, yoga, intervjua folk, göra shamanska trumresor, ger varandra kroppsbehandlingar och grotta ner sig i sitt förflutna. De arbetade med tid och långsamhet och fokuserade på att vara ickeproduktiva, ickepresterande och ineffektiva.
I kölvattnet av detta skapades idén om ljudverket Finding memory. Katarina och Nadja bjöd in ljuddesigner Elize Arvefjord för att tillsammans arbeta fram en ljudkoreografi som möter publiken/deltagarna en och en. De vill skapa ett verk som sätter igång processer kring minnen hos deltagarna: Vad berättar minnen om oss, vår subjektivitet och identitet? Går det att förändra och konstruera minnen? Verket vill också ge utrymme för att utforska och ge plats för dessa funderingar i rum som vanligtvis är tänkta för något annat – ett kontor, en städskrubb, en korridor, en vänthall. Ljudverket är den första delen av projektet som senare kommer presenteras i andra former.
Finding memory hade premiär på Teater 3 i december 2014 och genomförs med stöd av Konstnärsnämnden och ÖFA-kollektivet.