Äldreomsorgen i Övre Kågedalen i media

Recensioner:
”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen”, Johan Berggren, Ordfront magasin
”Behovet av fria radikaler”, Rikard Rehnbergh, Miljömagasinet
”Jag är omgiven av samtidens samtliga synder”, Lars Lindström, Expressen
Äldreomsorgen och skrålet efteråt”, Lunch med Montelius, Expressen
”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen drar storpublik”, Amanda Horne, ETC
”5 bästa enligt DN Kultur” DN
”Skatologiskt fittförakt och rabelaisk grotesk över samtiden”, Helena Brors, Feministiskt Perspektiv
”Bakom vidrigheterna bultar ett varmt hjärta”, Lena S Karlsson, Tidningen Kulturen
”Katarsis i Kågedalen”, Ylva Lagercrantz Spindler, Västerbottens Kuriren
”Svartgnistrande universum på osande dialekt”, Magnus Säll, Stockholms Fria
””Vidrigaste boken” blir teater”, Louise Åström, Allt om Stockholm
”Avgrundsvrål från äldreomsorgen”, Jens Liljestrand, Expressen
”Kärleksfullt genom ondskan”, John Sjögren, Upsala Nya tidning
”Föreställning dränkt i fantasi och infall”, Anna Hedelius, Kulturnyheterna
”Kågedalen som mäktig och perverterad provokation”, Lars Ring, SvD
”En föreställning det inte går att glömma”, Rosemari Södergren, Kulturbloggen
”Bisarr och värdig hyllning”, Emelie Sjölund, Norran
”Rikt, knasigt, välgjort och lyckligt”, Jenny Teleman, SR Kulturnytt
”En skrattspegel för vår tid?”, Loretto Villalobos, Aftonbladet
”Grotesk kärlekshistoria i sluten och skruvad fjällvrärld”, Ingegärd Waaranperä, DN

Reportage:
”Groteskt mys med morfar”, Sverker Lenas, DN
Hatälskad bok får upprättelse”, Emelie Sjölund, Norran
””Vidrigaste boken” blir teater”, Louise Åström, Allt om Stockholm
”Premiär för magstark teater i Kärrtorp”, Christopher Röstlund, Hammarby-Skarpnäck
”Scenhöst: Äldreomsorgen i Övre Kågedalen”, SvD
”Turteatern sätter upp Äldreomsorgen i Övre Kågedalen” SVT Kulturnyheterna
”Sadistisk glesbygdsbok blir teater” SvD
”Det blir nog en skrämmande uppsättning” DN
”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen blir teater”, Elin Axelsson, Folkbladet
”Teaterhösten drar igång”, Birgitta Haglund, ETC
”Sadistisk glesbygdsbok blir teater” Nyhetsbyrån TT

FotoKlaraG_aldreomsorgen600
Foto: KlaraG


Presscitat:
”Skavande på ett sätt bra konst ska vara.”
Anna Hedelius, Kulturnyheterna 30/11

”Här kommer Nils Polettis typiska regigrepp väl till pass: ett slags blandning mellan grotesk och skräckteater, det sistnämnda en teatergenre som var oerhört populär i 1800-talets Paris och som gick ut på att genom blodiga scener skrämma publiken så att de skrikande skulle springa ut ur salongen. En katarsis som ju var den gamle greken Aristoteles idé: att vi ska rena våra sinnen på teatern genom att exempelvis se Medea döda sina egna barn.”
Ylva Lagercrantz Spindler 3/12

”Definitivt olämpligt för personer utan förmåga till ett eget kritiskt tänkande.”
Ylva Lagercrantz Spindler, Västerbottens Kuriren 3/12

”Det är fullkomligt galet, ibland djävulskt obehagligt men stundtals också fruktansvärt roligt. Hans Sandquist och Albin Grenholm måste få ett särskilt omnämnande, de är nämligen helt lysande som Morfar respektive Pyret. De guidar oss närmast kärleksfullt genom den bottenlösa ondskans misär.”
John Sjögren, Upsala Nya Tidning 3/12

”Scenografin är rent mirakulös. Fantasifullheten i miljöer och kläder matchar den språkliga energin i texten. Ett slags perverterat norrländskt Alice i Underlandet.”
Magnus Säll, Stockholms Fria 5/12

”Förväntningarna var blandade, insatsen hög, arbetet uppenbart enormt. Men Turteatern landar på fötterna – med skruv.”
Magnus Säll, Stockholms Fria 5/12

”Ansvaret för tolkningarna och beskrivningarna läggs sålunda i famnen på betraktaren – vill man bli provocerad? Go ahead! Vill man se det som en skrattspegel av den rasistiska och fascistiska retoriken som sprider sig som löpeldar i Europa? Kör hårt! Bli äcklad? Göra en bokstavstolkning av Morfars misogyna förkunnelser? Skratta högt i protest åt desamma?”
Loretto Villalobos, Aftonbladet 30/11

”Det myllrar och kvider om Kågedalen, här finns himmel över fjällen men ingen livsluft. Det är makabert roligt. Fast om boken får mig att tänka på Celines romaner så associerar föreställningen snarare till en Staffan Westerberg på syra.”
Ingegärd Waaranperä, DN 30/11

”Risken finns att den oerfarne tror att incest och pedofili är bland det hemtrevligaste man kan ägna sig åt.”
Ingegärd Waaranperä, DN 30/11

”Det var som att få en stor teaterpresent.”
Jenny Teleman, SR Kulturnytt 30/11

”Hans Sandquist gör Morfar till en galen fascist som vill förstöra världen för att utmana den Gud som han menar gömmer sig av skam. Det är en makalös rollprestation. Albin Grenholm spelar 11-åring med bravur, ett offer för den vuxnes krav. Han blandar oskuld med arsenik.”
Lars Ring, SvD 28/11

”Svensk teater har till del blivit ängslig, det är som om många inte tror att publiken själv är kapabel att ta ställning. Så är det inte på Turteatern. Här får åskådaren själv formulera invändningar mot vad som yttras. Poletti slänger med Artaud-estetik, en skvätt äckelteater men också massor av humor. Iscensättningen blir ett salt för alla som vägrar att blunda.”
Lars Ring, SvD 28/11

”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen på Turteatern är föreställning det inte går att glömma. Regissören Nils Poletti vågar sticka ut och vågar tro på att publiken kan ta ställning själv. Vi behöver inte få oss det politiskt korrekta på scen. En föreställning behöver inte vara lätt att tolka: låt oss få både äcklas, skrämmas, skratta och tänka och känna både hopp, sorg och äckel. Han driver med det mesta och drar in publiken i föreställningen, vi är alla nära spelet.”
Rosemari Södergren, Kulturbloggen 29/11

”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen smockar som ett knytnävsslag rakt i solar plexus och ruskar om en så att man är alldeles rank ett bra tag efteråt. Som konst ska göra.”
Helena Brors, Feministiskt Perspektiv 6/12

”Mitt i Hebbershålet blir vi som en grupp antropologer/teratologer i fält. Scenografen Markus Granqvist upphör aldrig att hänföra arkitektoniskt.” Helena Brors, Feministiskt Perspektiv 6/12

”Albin Grenholm briljerar rosenkindat i rollen som inlärt hjälplös 11-åring. Ömhetstörstande gnider han sig mot herrarna i publiken och krusar dem att läsa Bamse för honom. Hans Sandquist förfärar som genomond, om än humoristisk, västerbottnisk Mefistofeles.”
Helena Brors, Feministiskt Perspektiv 6/12

”Det är teater fylld av provokation, för att använda Alf Sjöbergs mantra: ”Teatern ska inte spegla verkligheten, teatern ska protestera mot verkligheten.” Frågan är om inte Äldreomsorgen i Övre Kågedalen, mycket tack vare skådespelarnas virtuosa insatser, är höstens mest spektakulära föreställning, bakom vidrigheterna bultar ett varmt hjärta.”
Lena S Karlsson, Tidningen Kulturen 7/12

”En karnevalisk och rabelaisk yra som gör den här föreställningen oemotståndligt förförisk och underbart underhållande.”
Lena S Karlsson, Tidningen Kulturen 7/12

”Hans Sandquist är en helgjuten karikatyr som Morfar, en fascistoid, amfetaminhög gammpojke som slafsar i sig sina offers organ så blodet dryper i det gråsprängda skägget medan han citerar Nietzsche. Albin Grenholm gör en mer komplex Pyret, som snarare än ett offer blir en flirtig kerub vars rådjursögon ibland flammar upp i apostelns febriga passion.”
Jens Liljestrand, Expressen 3/12

”Pyret ler mjukt och oskuldsfullt medan han masserar min hand. Vi befinner oss mitt i en av den svenska efterkrigslitteraturens mest bisarra skräcklandskap.”
Jens Liljestrand, Expressen 3/12

INTERVJU

Sverker Lenas intervjuar Nils Poletti i DN 26/11:
Nikanor Teratologen lär själv ha betraktat sin debutroman som en gestaltning av ett kärlekslöst samhälle – ”lugnt och välordnat på ytan, men rovdjurslikt och sataniskt under den”. Nils Poletti tycker att verket ansluter sig till en folklig, karnevalisk tradition från Rabelais, Shakespeare och Molière.
– Boken gestaltar en uppochnedvänd värld där det godaste blir det ondaste och vice versa. Pedofili blir den vackraste kärlek och nazism den naturliga övertygelsen medan socialdemokratin ses som pur ondska. Det uppstår en svart och dråplig humor i det.

Blir det några triggervarningar?
– Vi har inte bestämt oss slutgiltigt än. Det är klart att det kanske kan vara skönt att få höra i förväg att materialet kan upplevas som stötande. Men jag tror att de som går på Turteatern vill utsätta sig för något. Det finns en stark tradition av att teater ska vara nyttig och att konst ska tjäna ett syfte. Jag är själv en djupt moralisk människa och skulle nog beteckna mig själv som politiskt korrekt, men i mitt konstnärskap vill jag slå ett slag för den anarkistiska friheten och att få göra fiktion som är annorlunda och avvikande.

Turteatern har genom åren spelat flera pjäser som har provocerat folk.
– Vi vill skapa kaos i folks huvuden. Min dröm är att uppnå en konstnärlig ambivalens. Kan vi få publiken att känna sympati och empati för Morfar och kanske en dragning till Pyret? I så fall har vi lyckats.

FullSizeRender kopia
(Klicka för att läsa)

Anna Ångström intervjuar Nils Poletti i SvD 16/9:
– Det är bland det roligaste och vackraste jag läst, en oerhört rik, djup text som man aldrig kan gräva klart i. Den vrider och vänder på allt i en närmast Rabelaisk form. Vi vill inte framföra ett budskap utan bygga en esoterisk, estetisk och endoskopisk labyrint som tvingar åskådarna att förhålla sig och skapa sig ett eget universum.

svd16sept svd16sept2

Skrivet om boken:
”Vidrig klassiker” Jens Liljestrand, Sydsvenskan 19/8 2012
”Brännande språk i en absurd värld” Jonas Andersson, SvD 11/10 2008
”På ett gungfly av exkrementer” John Sjögren, UNT 29/7 2012