Residens: Sofia Södergård

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. 6-26 mars har dansaren, koreografen och skådespelaren Sofia Södergård residens på vår lilla scen.

residens_sofiaSofia Södergård – frilansande dansare, koreograf och skådespelare. Utbildad i New York, Balettakademien i Stockholm och Stockholms Dramatiska Högskola. Hon är en av grundarna till danskompaniet P*fect och en av få drag kings inom ballroom/kiki kulturen i Sverige.

Utvecklar nu soloföreställningen ”Your president” (arbetsnamn). Där arbetar Sofia med Qarl Qunt som är hennes dragking alter ego, genom dansstilarna waacking, oldway vogue och vogue femme, samt talad text. Qarl är queer och experimenterar med gränsen för stereotypt maskulint och stereotypt feminint. Your President är en crossoverföreställning med dans och monologer som utforskar vem som har makt, hur en klär på sig olika genus genom plagg, mask, rörelser och uttryck. Vad händer med betraktaren när utövarens könsidentitet inte kan delas upp i manligt eller kvinnligt. I samband med föreställningen kommer det också hållas en workshop i waacking/vogue samt queera och stereotypa rörelsemönster.

 

 

Tidigare residens:
Anne Jonsson (2017)
Manda Stenström, dramatiker (2016)
America Vera Zavala och Paloma Madrid, Svenska Hijabis (2016)
Tove Sahlin, S.A.D. (2016)
Ivar Furre Aam, Mattias Lech, Analyze this! (2016)
Nadja Hjorton/MEDEA (2015)
Universalsköte (2015)
Moa Backman, dramatiker (2015)
Andrea Björkholm, Nils Granberg, All makt åt helvete (2015)
Mariana Suikkanen Gomes, Mattias Lech och Benjamin Quigley, GLQ (2015)
Eliisa Erävalo, Hanna Strandberg, Winner for now (2014)
Lisen Rosell, Monstertruck (2014)