Residens: Lisen Rosell


I mars har Lisen Rosell residens på Turteatern för att arbeta med kommande föreställningen BLOMSTERKIOSKEN, som har premiär på Inkonst i Malmö 7 april. 


BLOMSTERKIOSKEN är ett verk där scenkonst, arkitektur och musik samspelar. Det är ett lustfyllt utforskande av en trasig mor-dotter relation och deras vingliga väg till trevande samtal. Det hade aldrig hänt om det inte vore för en provocerande rå blomsterkiosk och dess skapare. 

Tillsammans med Petra Gipp och Foad Arbabi navigerar Lisen Rosell i brutalismens mästare Sigurd Lewerentz stränga arkitekturporriga universum, bland sand, grus, cement, vatten, construction workers och rödvin.

Hur fåordig kan en arkitekt-man bli? Hur mycket kropp osar en betongblandare? Är klass en känsla eller ett yrke? Hur vilsen kan en dotter få lov att vara? Är brutalistiska hus fina eller fula och hur putsar man sin fasad med lösnaglar? Kommer Lisen och hennes mamma verkligen närmare varandra och vad pratar de egentligen om? 

Lisen Rosell skapar verk som utforskar och utvecklar metoder inom scenkonst. Kropp o lust är återkommande tema och humor och risk är viktiga redskap.  Lisen har sin bakgrund i ÖFA och har varit medskapare till de flesta av kollektivets föreställningar. Tillsammans med Amanda Apetrea och Nadja Hjorton har hon senaste åren skapat ett flertal föreställningar. På Turteatern Grottbjörnens folk 2017 och Stolthet och fördom 2021. Hon har även pågående samarbete med Sandra Medina i ”The dark heart and the sweet part” som hade urpremiär 2020 på Ö2. 

Petra Gipp är arkitekt och konstnär, ledamot av Kungliga konstakademin. Hennes konstnärliga uttryck är av en undersökande karaktär, och rör sig i gränslandet mellan skulptur och arkitektur.  Petra har ställt ut sina verk på bland annat Venedigbiennalen, Liljevalchs, Färgfabriken och Kivik Art center. 

Foad Arbabi är kompositör, låtskrivare, musikproducent och artist som även jobbar med att skapa musik för scen. Hans musikaliska språk utgår ofta från gränslandet mellan artificiellt och organiskt, men har en stadig grund i den syntetiska musikens renässans på 70- och 80-talet. Foad har skapat ljud och musik för scener som Dramaten, Galeasen och Unga Klara. 

Av och med: Lisen Rosell
Musik och medskapare: Foad Arbabi 
Skulptur, ljusdesign och medskapare: Petra Gipp
Foto: Lisen Rosell
Produceras av Interim Kultur i samproduktion med Inkonst
Stöds av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden , Sthlm Stay At Home Residency