Residens: Joel Nordström

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. I januari har dramaturgen Joel Nordström residens på vår lilla scen.


Föreställningen Content (arbetstitel) utgår från det digitaliserade, informationstäta och accelererade samhället vi lever i idag. Västvärlden har under 2000-talet blivit en plats där det digitala präglar våra liv och översköljer oss med information samtidigt som tempot accelererats genom nyliberalismens krav på arbete och effektivisering.

Istället för att fylla scenen med fler bilder och mer information vill vi därför arbeta med publikens vara och skapa en konkret upplevelse av tillvaron samt en utvidgad förståelse av verkligheten genom att överskrida kategorier som objekt/subjekt, dött/levande. Medlen för att åstadkomma detta är ljud, ljus, rök och objekt. Genom att utesluta skådespelare, text och berättelse vill vi försöka skapa en komposition på scen där andra agenser än de mänskliga får ta plats och dynamiken mellan dessa olika element samt publikens upplevelse av närvaro, sensibilitet, tid och rum leder föreställningen framåt.

Content spelar på Weld i Stockholm 2-6 april och på Skogen i Göteborg 16-19 april 2020.

Joel Nordström är dramaturg och arbetar på Göteborgs Stadsteater. Eric Sjögren är frilansande ljuddesigner samt verksamhetsledare och del av konstnärlig ledning för The Non Existent Center/Ställbergs gruva. Anton Andersson är frilansande ljusdesigner och arbetar återkommande med koreografer som Sidney Leoni, Anna Öberg och Rosalind Goldberg. De gick StDH:s kandidatutbildning tillsammans (2012-15) och har arbetat ihop sedan dess.

Tidigare residens:
Amanda Apetrea, koreograf och dansare (2019)
Nina Jeppson, skådespelare och scenkonstnär (2018)
Lisen Ellard, performer och dansare (2018)
Sofia Södergård – Slick (2017)
Anne Jonsson, regissör (2017)
Manda Stenström, dramatiker (2016)
America Vera Zavala och Paloma Madrid – Svenska Hijabis (2016)
Tove Sahlin – S.A.D. (2016)
Ivar Furre Aam och Mattias Lech – Analyze this! (2016)
Nadja Hjorton – MEDEA (2015)Universalsköte (2015)
Moa Backman, dramatiker (2015)
Andrea Björkholm och Nils Granberg – All makt åt helvete (2015)
Mariana Suikkanen Gomes, Mattias Lech och Benjamin Quigley, GLQ (2015)
Eliisa Erävalo och Hanna Strandberg – Winner for now (2014)
Lisen Rosell – Monstertruck (2014)