Residens: Amanda Apetrea

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. 21–27 januari har Amanda Apetrea residens på vår lilla scen och kommer utveckla den nya föreställningen SPRINGTIME. 

SPRINGTIME görs tillsammans med Mica Sigourney och Daniel Åkerström-Steen och följer upp deras tidigare samarbete och föreställning I’m a very understanding Woman som gästade Turteatern i maj 2017 under Very Understanding Radio Dance Festival.

springtime_600px

“We LOVE BABIES. Does anyone have a baby? I mean we need a real baby a fresh baby, one that swam in turned around and came out again. Still wet and warm. …

I SPRINGTIME drömmer Apetrea och Sigourney om en oändlig, queer soluppgång. De är ett träd, en björn, ett bi och en blombukett som stampar runt på scenen – de försöker komma fram, komma samtidigt och mötas.

Amanda Apetera är koreograf och dansare. I sitt arbete integrerar hon politiska teorier som feminism, sexpositivism, kroppspositivism och queerutopism. Hennes verk markeras av en signifikant feministisk synvinkel och ifrågasätter större maktstrukturer i en modern värld genom samtida dans, konceptuell konst och scenkonstspektakel. Apetreas verk utmanar strukturer som hämmar och begränsar det koreografiska fältets mikrokosmos som en återspegling av samhället som helhet.

Apetrea är medgrundare till ÖFA-kollektivet och har under 2017–2018 turnerat med den black metal-gestaltande och porrdiktande Beauty and the Beast samt ÖFA: Monster. Hon sågs senast på Turteatern i föreställningen Grottbjörnens Folk som hon skapade med Nadja Hjorton och Lisen Rosell från ÖFA-kollektivet.

Mica Sigourney är performancekonstär, drag queen, kurator, gogo-dansare, anstiftare, MC och nattlivs-marodör. Med 15 år av utbildning och träning inom performance skapar Sigourney dragnummer och installationer som vävs samman med performance, gogo-happenings och scenkonst som spelar på spänningen mellan det påhittade/konstruerade och det sårbara/autentiska. Sigourney deltog i danceWEB stipendiet 2014 och har en examen i konst från Antiocha Universitet.

Tidigare residens:
Nina Jeppson, skådespelare och scenkonstnär (2018)
Lisen Ellard, performer och dansare (2018)
Sofia Södergård – Slick (2017)
Anne Jonsson, regissör (2017)
Manda Stenström, dramatiker (2016)
America Vera Zavala och Paloma Madrid – Svenska Hijabis (2016)
Tove Sahlin – S.A.D. (2016)
Ivar Furre Aam och Mattias Lech – Analyze this! (2016)
Nadja Hjorton – MEDEA (2015)
Universalsköte (2015)
Moa Backman, dramatiker (2015)
Andrea Björkholm och Nils Granberg – All makt åt helvete (2015)
Mariana Suikkanen Gomes, Mattias Lech och Benjamin Quigley, GLQ (2015)
Eliisa Erävalo och Hanna Strandberg – Winner for now (2014)
Lisen Rosell – Monstertruck (2014)