Residens: Svenska Hijabis

hayat
Fem vanliga unga kvinnor, fem unga kvinnor med olika helt vanliga intressen; bakning, bildkonst, boxning, fotokonst, pedagogik, fem muslimska kvinnor med sjal omgärdade av ett samhälle som ser dem som ovanliga.

Communityteater är ett teaterform som bygger på människors egna berättelser, den professionella teatern finns som stöd men det är deras berättelser och de själva som står på scen. Vi kallar de som berättar och står på scen för experter. I det här fallet är det svenska hijabis som är experterna.

Svenska Hijabis, communityteater i regi av America Vera-Zavala tas fram under våren och början av hösten i ett residens på Turteatern. I det konstnärliga teamet ingår också Paloma Madrid, koreograf, Mira Svanberg, ljusdesigner och Paloma Winneth, teaterpedagog. Mariam Moufid med instagramkontot hijabmuslim som har över en halv miljon följare kommer att göra kostym till föreställningen.

Föreställningen utvecklas under ett residens på Turteatern och har premiär i oktober 2016 i Stockholm. Turné i Sverige oktober, november, december 2016 januari 2017.
Med stöd av Kulturstiftelsen, Postkodlotteriet

Tidigare residens:
Nadja Hjorton/MEDEA (2015)
Universalsköte (2015)
Moa Backman, dramatiker (2015)
Andrea Björkholm, Nils Granberg, All makt åt helvete (2015)
GLQ, Analyze this (2015)
Eliisa Erävalo, Hanna Strandberg, Winner for now (2014)
Lisen Rosell, Monstertruck (2014)