OCH HELVETET ÄR BARA EN BASTU

Kära spekulerande, 

Det är dags att välkomna er ner till mitt rike. Därför ställer jag dörren på glänt. Om ni hittar ner ska jag göra mitt bästa för att ge er årets teaterupplevelse och minnen för livet. 

Once you get in you never get out. 

– Hon där nere

Och helvetet är bara en bastu är en rant, ett epos och en resa genom källarens mörka kryphål och en blödande livmoder. Här möter vi bland annat Hon där nere – en parafras till Elisabeth Fritzels öde som chockade en hel kontinent. Pjäsen begrundar hur maktbegär och våld genomsyrar världen: i Edens Trädgård där Eva frestas in i kvinnodomen, vidare i Romariket där oönskade nyfödda slängs på stadens sophögar, till Captain Johns Smiths förhållande med Pocahontas – från han där uppe till livmodern där nere, detta är horrorkällaren där smutsen och soporna får sin egen scen. 

Fritzls hemmabyggda fängelsehåla kom att bli synonym med mänsklighetens avgrund, i denna omdiktade källarvärld har Hon där nere utvecklat tycke för sin tillvaro och skapat ett sorglustigt hem. När det är dags för henne att föda sitt trettonde barn, bestämmer hon sig för att barnets liv ska bli annorlunda än syskonens: är det möjligt att barnet skickas ut i världen med uppdraget att inte välja kön?  

Katja Brunner är en ung hyllad schweizisk dramatiker som nu för första gången sätts upp i Norden. Och helvetet är bara en bastu (originaltitel: Die Hölle ist auch nur eine Sauna) är hennes andra pjäs skriven 2013.

KÖP BILJETTER!

11 april 2024 kl 19.00 – PREMIÄR – biljetter ute nu!

12 april 2024 kl 19.00 – LØP OG KJØP-biljetter * ute nu!

13 april 2024 kl 16.00 – LØP OG KJØP- biljetter ute nu!

16 april 2024 kl 19.00 – LØP OG KJØP- biljetter ute nu!

17 april 2024 kl 19.00 – LØP OG KJØP- biljetter ute nu!

* LØP OG KJØP- BILJETTER är rabatterade med 30% och gäller för utvalda datum – rabatten dras på både ordinarie och redan reducerade biljetter (student/sjukskriven/arbetslös). OBS! Du måste omvandla standardbiljetter till LØP OG KJØP-biljetter genom att ange koden: LÖPOCHKÖP i kassan på www.kulturbiljetter.se för att få 30% de angivna datumen.

Och helvetet är bara en bastu

Av: Katja Brunner [CH]

Översättning: Linus Kollberg

Förlag: Colombine Teaterförlag

På scen: Maria Zakrisson Mortensson

Regi: Marie Nikazm Bakken

Scenografi, kostym, mask-design: Julia Herskovits

Ljusdesign: Christopher Lloyd

Ljuddesign: Elize Arvefjord

Assisterande ljusdesigner: Josef Moberg 

Regiassistent: Melisa Bugdayci 

Scenografiassistent: Sanne Lovén Rolén

Teknisk samordning: Josef Moberg 

Kommunikation: Mandy Algeborg 

Publik- och foajéansvar: Tina Tufan 

Produktion: Siri Nyke

Grafisk formgivning: Mattias Broberg 

Ledning Turteatern: Marie Nikazm Bakken, Siri Nyke