Teatern utan reaktionärer 2018 – framtiden

SKAMFULLA TIDER KRÄVER SKAMLÖS TEATER

NO PAIN NO GAIN. En 50 år gammal tonårsrebell med konstant växtvärk står framför oss. Teatern utan reaktionärer, TUR-teatern, T. Kroppen har vuxit sig stor, fylld med många, många olika människor och djur som har kämpat, skrattat, gråtit, offrat och trott på teatern på var sitt vis. Den är full av muskler, varbölder och hemorrojder och min förhoppning är att det är en odefinierbar monsterkropp utan form som kan gå i alla riktningar: oförutsägbara förutsägbara och tuffa.

I MAY BE DEAD BUT I’M STILL PRETTY. Växtvärken fortsätter in i det nya 20-talet. Det ska alltid göra lite ont på Turteatern. Själv kom jag in på Turteatern 2017 via spökena Hamlet och Ofelia (Hamletmaskinen av Heiner Müller). Det var en av de mörka kvällarna då alla spöken var ute; teaterspökena som i sin tur är spökena från all världens sopor som dagens gamlingar har ärvt från ungdomarna. Sedan dess har det ut på Turteatern kommit … NosferatuMonumentDet sista eposetUtrotningFlottarkärlek … nästan en premiär av Nibelungens ring samt en hel del mer. Det är gengångare.

YOU THINK YOU KNOW WHO YOU ARE WHAT’S TO COME YOU HAVEN’T EVEN BEGUN. Motivationen för att vara på Turteatern är inte mindre än världens herravälde.

HELLRE VILL JAG FALLA ÄN ATT BERGA LIVET I FEG FÖRLIKNING sa Hjördis, dotter av Jökul, vikingahövding. 2018 gjorde vi Vikingarna på Helgeland. Serieteater, Netflix-teater, durationsteater, expressionistisk teater, grotesk, Ibsen-drama, tragedi, haveri, komedi, fars, slapstick, kiss- och bajsteater; kärt barn har många namn. 30 timmar teater på 12 föreställningar blev det, och blod svett och tårar från alla framför och bakom scen, och lite från publiken med.

”Vår vardag är vinter och blodig människoslakt
Men också ringdans, gille, båtliv och jakt.
Det finns flera gudar men ingen är bättre än mjöd.
Så drick min vän, ta en korv, för snart är du död!”

TIDERNA FÖRÄNDRAS OCH MINA TUTTAR MÅSTE HÄNGA MED. Vi hyllar och opponerar mot forntida, samtida och framtida spöken, jättar och troll som Artaud, Kantor, blablabla, etc. 

MAY THE FORCE BE WITH YOU.
NOTHING FUCKS YOU HARDER THAN TIME
CAUSE THE NIGHT IS DARK AND FULL OF TERRORS.
CAUSE TURTEATERN IS JUST A ROCK STAR

I’ll see you again in 25 years. Meanwhile.
THE SHOW MUST GO OFF-LINE.

Med kärleksfull respektlöshet
Marie Nikazm Bakken
Konstnärlig ledare