Teatern utan reaktionärer 2008-2018

De tio åren mellan 2008 och 2018 innebär en ny era för Turteatern. Ett vurmande för estetiken och en stark vilja att aldrig vara förutsägbar växer fram samtidigt som teatern blir ännu mer professionaliserad och etablerad.

Nils Poletti, Carina Ehrenholm och Erik Holmström

2008 lämnar Robert Sjöblom över det konstnärliga ledarskapet till tre hungriga personer från UngaTur: Carina Ehrenholm, Erik Holmström och Nils Poletti, även kallade trojkan. Under Roberts tid som konstnärlig ledare har Turteatern blivit en självklar del av Kärrtorp och har också utvecklat ett samarbete med gymnasieskolan vilket i förlängningen möjliggjorde skapandet av UngaTur. Något som alltså visade sig bli en grogrund för den framtida ledningen på Turteatern. 

Polsk festival

Ett av trojkans första projekt blir ett polskt samarbetsprojekt, en festival tillägnad dramatikern Witold Gombrowicz. Nils Poletti regisserar Vigseln, Erik Holmström Ferdydurke (Gombrowicz första roman) och Carina Ehrenholm Historia, en av Gombrowicz ofullbordade pjäser, de båda sistnämna i dramatisering av Emma Broström. Dessutom tar hela trojkan sig an Witold Gombrowicz dagbok under titeln Kalla kårar med Witold

– Vi inledde ett samarbete med Polska Institutet, och jag kommer aldrig glömma när vi blev inbjudna till ett första möte hos dem, säger Carina Ehrenholm. Vi blev behandlade som kungligheter (ok kanske inte riktigt kungligheter men som personer av stort värde i alla fall, ganska ovanligt när man kommer från en frigrupp). Det var ett av de mest fruktsamma samarbeten jag varit med om, och på premiären av vår första föreställning Vigseln hade de till och med lyckats få dit Witold Gombrowicz änka som hedersgäst.

Vigseln

Framgångar under trojkan

Några av de mest uppmärksammade projekten under trojkans ledning är Juliette av Markis de Sade i regi av Nils Poletti, Den nya gudomliga komedin efter Dante samt Scummanifestet av Valerie Solanas, båda i regi av Erik Holmström.

Det svart samhällssatiriska Scummanifestet förespråkar en värld där kvinnorna har gjort sig av med alla män och sköter reproduktion medelst konstbefruktning. I salongen delas män och kvinnor upp och får sitta på olika sidor av scenen. Föreställningen leder till stora protester. Manifestationer planeras, mordhot riktas mot Andrea Edwards, som spelar föreställningen och vakter behöver tas in.

Scummanifestet

Den nya gudomliga komedin

I Den nya gudomliga komedin är det arbetslinjen som kritiseras. Pjäsen är en illustration av denna, tolkad genom Dantes inferno. Båda texterna har tydliga budskap. De får stort genomslag och etablerar Turteatern som en scen med starkt politiskt patos. Såhär skriver Johan Hilton i Expressen:  

”Det är fiffig, orättvis och ursinnig teater. Återstår alltså inte annat än att entusiastiskt applådera det gedigna, tja, arbete som Den nya gudomliga komedin är. Må djävulen ta mig om inte Turteatern – efter Ferdydurke, Juliette och Scummanifestet – har gått och blivit Stockholms piggaste teaterscen. Det måste vara en fröjd för ensemblen att jobba där.” 

Den nya gudomliga komedin

Juliette

Juliette är å sin sida en första smak av vad som ska komma att bli synonymt med Turteatern: kroppslig, visuell och rabelaisk teater. Det är också första gången den konstnärliga trion Ramaj samarbetar. Ramaj består av scenografen och ljus- och videodesignern Markus Granqvist, kostymdesignern Lena Lindgren och regissören, dramatikern och skådespelaren Nils Poletti och deras samarbete ska komma att vara.

Juliette blir en tre timmar lång scenkonstupplevelse där hunger efter makt, sex och extas, i en våldsam dekadens och längtan efter absolut tillfredsställelse upptar scenrummet. I Svenska Dagbladet skriver Ylva Lagerkrantz Spindler: 

”… en amoralisk häxdans, en odyssé genom mänsklighetens allra mörkaste vrår och ett dekadent, erotiskt smörgåsbord där risken är stor att man som publik blir visuellt matförgiftad.

Juliette

Ny ledning

2012 slutar Carina Ehrenholm och Erik Holmström som konstnärliga ledare och Nils Poletti tar över ledarskapet själv. I samma veva utses den nyutexaminerade producenten från Stockholms Dramatiska högskola, Fanny Enberg (idag Twardomanski) till verksamhetsledare. 

Fanny har som examensprojekt skrivit ett förslag på organisationsförändring som i och med hennes anställning genomförs. Den innebär specialiserade kompetenser, stärkt visuell och konstnärlig identitet för teatern och förbättrade villkor för personalen. Personalen går från osäkra projektanställningar med obetald semester till fasta tillsvidareanställningar och likalönsprincip. Teaterns fasta kärna blir då, förutom den konstnärliga ledaren Nils Poletti och verksamhetsledaren Fanny Enberg, kommunikationsansvarig Therese Jonasson, tekniska chefen Ida Lindfors och teknikern Robert Wiberg. Det blir ännu ett kliv mot professionalisering och långsiktighet för Turteatern.

Kärrtorpsattacken 

Turteatern fortsätter under den nya ledningen att upprätthålla ett starkt politiskt patos, ibland för att yttre omständigheter gör det nödvändigt. Under 2013 inträffar det som senare har kommit att kallas för Kärrtorpsattacken. Nazistisk aktivitet börjar växa i området och en motståndsförening kallad Linje 17 mot rasism skapas. Under en manifestation av Linje 17 attackeras de av ett antal svartklädda nazister ur svenska motståndsrörelsen.

En vecka senare arrangeras en ny manifestation och 16 000 personer ansluter för att visa sitt stöd mot rasism. Dessa händelser blir upprinnelsen till musikalen: Sånger för Norden med material hämtat direkt från webbsidan Nordfront och Flashback. En satirisk kabaré där svenska motståndsrörelsens ungdomsförbund (SMURF) sätter upp olika musikaliska nummer och låter olika nazistiska frontfigurer hålla monologer till koreografin järnrörsnätter.

Under spelperioden arrangerades också samtalsserien ForumT en antifascistisk samtalsserie i 12 delar med deltagare som Henrik Arnstad, Linje 17 mot rasism, Mona Sahlin och andra representanter för mångfald och antifascism. 

Sånger för Norden foto: Jonas Jörneberg

”Ah ett omöjligt projekt?! Okej, då gör vi det!”

Efter mycket uttalad politisk scenkonst i form av kabaréer och föreställningar både på Unga Tur och Turteatern längtar Nils Poletti efter något annat. Det som under senare år har blivit Turteaterns signum börjar växa fram. Estetiskt starka föreställningar med groteska, tarvliga, skitiga, varma och underhållande inslag. En jakt efter en mer folklig och köttslig teater. Scenkonstgruppen Ramaj är upphovspersonerna bakom flera av dessa föreställningar och många tankar föds i skapandet av Juliette. Därefter följer produktioner som Den svenska apans 100 röda drömmar och Äldreomsorgen i övre Kågedalen.

Äldreomsorgen i övre Kågedalen var väldigt mycket ”Ah, ett omöjligt projekt!? Okej, då gör vi det!”, säger Jenni Godoy som är teknisk chef på Turteatern. Scenografin bestod av en samlingslokal, en skog, ett tvåvåningshus med storstuga, sovrum och badrum, en uteplats med berså, en bokbuss, en gillestuga med en modell av Skellefteå i miniatyr. Det var det mest omfattande byggprojekt vi har haft på teatern, varje vecka tänkte vi ”hur ska vi hinna det här”, sen byggde vi vidare. I premiärveckan skulle vi bygga klart en skog, en buss och en berså. Men vi hann ju. Och det var sån detaljnivå! En filt hade brodyr med texten ”Mordors läns landsting” och vid en vägg fanns det en planka med streck som visade hur mycket Pyret hade vuxit. Varje yta på teatern användes för att skapa det universum som morfar och Pyret befann sig i. Det var verkligen fantastiskt att få jobba med!

Äldreomsorgen i Övre Kågedalen foto: Klara G

2016 tilldelas Turteaterns konstnärliga ledare Nils Poletti Thaliapriset. Samma år tilldelas även föreställningen Äldreomsorgen i Övre Kågedalen Medeapriset.  

 Motivering till Thaliapriset: 

”Nils Poletti har under flera iscensättningar på Turteatern utvecklat en helt egen, djärvt provokativ spelstil. Han har regisserat till synes ospelbara texter och skapat groteska samtidskommentarer som inte väjer för något. Han är en avantgardist som med sitt mod utmanar alla tänkbara gränser, synliggör trauman och överlämnar dem till publiken med svart humor och eklektisk energi men alltid utan pekpinnar.”

Gästande konstnärer

Turteatern har under tiotalet befäst sin position som en av Sveriges främsta frigruppsscener. Utöver produktioner med regi inifrån huset har gästande konstnärer och regissörer bjudits in och breddat och berikat teaterns repertoar. Py Huss Wallins Britney, Lisen Rosells, Amanda Apetreas och Nadja Hjortons Grottbjörnens folk, Lumors People respect me now och Poste restantes Desperado i samarbete med MDT är några av de mer uppmärksammade samproduktionerna de senaste åren.

Nils Poletti är sedan 2018 konstnärlig ledare på Östgötateatern och lämnade i samband med det över ledarskapet till Marie Nikazm Bakken. Med sin förkärlek för epos och serieteater tar Marie Turteaterns estetiska, naiva, groteska och karnevaliska scenkonst ett steg vidare mot ett teaterhus där konsten ständigt pågår. The show must go offline.