Teatern utan reaktionärer 1977-2000

Bara några år efter starten 1970 hade Turteatern öppnat en filial i Östanås i Värmland och turnerat land och rike runt till arbetsplatser och offentliga lokaler. Köerna till teaterns föreställningar på moderscenen i Gamla Stan ringlade långa. 1975 spelade gruppen föreställningar som Det förgiftade äpplet, en debattpjäs om miljö, Håll röven ren och blicken fri, om medbestämmande och flera politiska farser och barnföreställningar med teman som kamratförtryck och solidaritet. 1975-76 spelades också publiksuccén Mäster Olof baserad på Strindbergs pjäs om reformism kontra revolution. 1977 får Turteatern hot om att de ska vräkas, vilket man misstänkte att det låg politiska agendor bakom.

SFbiografen Reflexen i Kärrtorp byggdes 1961. Under 70-talet blev biobesöken allt färre och 1977 la SF ner sina visningar i Kärrtorp. Turteatern som ofta hade gästat Kärrtorp blev då tillfrågad av Skarpnäcks kulturkommitté om att etablera sig på Reflexen. Turteatern hade länge haft en dröm om att flytta ut från centrum och turnerade ofta till förorterna. Eftersom de nu hotades av vräkning beslutade de sig för att hoppa på denna djärva idé. Sommaren 1977 flyttar teatern från sina lokaler på Österlånggatan 13 i Gamla Stan till Reflexen i Kärrtorp och öppnar Sveriges första förortsteater (året därefter, 1978, öppnades Angeredsteatern i Göteborg).

Under sommaren 1977 byggs biografen om för att kunna nyttjas för både teater och filmvisningar. De började även repetera på Reflexen och bjöd in ortsborna till öppna rep. Söndagen den 18 september 1977 invigs de nya lokalerna på Reflexen efter renoveringen. Det bjöds på kaffe, saft, musik och korv tillsammans med den egenskrivna barnföreställningen “korven” baserad på boken ”Barn, bovar och fyllisar”. Samma höst arrangerade Turteatern även en barnfestival. I sitt första programblad beskriver de flytten såhär:

”Varför Kärrtorp? 
Det är ett allmänt känt faktum att teaterpubliken i Stor-Stockholm utgörs av cirka 5 % av befolkningen. Om dessa % förs ett veritabelt krig mellan Stockholms femton olika innerstadsscener.

Tur-teatern vill med sin utflyttning till Stockholms förorter markera att vi söker oss till publik ur de återstående 95 %:en. 
Reflexen i Kärrtorp skall fungera som en basscen för turnéer i hela Stockholms län. Detta är sannerligen inget nytt för Tur-teaterns del. Under teaterns 7 åriga historia har strävan hela tiden varit att spela inte bara på teatern i Gamla Stan utan även på turné runt hela länet. Då är Tur-teaterns utflyttning ett definitivt ställningstagande för förortspubliken och emot koncentrationen av kulturlivet till innerstan. 

Att jobba med en förortsteater, betyder att aktivt arbeta för att söka upp publiken. Det går inte att slå sig till ro med att säga: “gör vi bara bra teater, så kommer publiken”. Vill vi göra allvar av avsikten att söka ”nya publikgrupper” då krävs en verklig pionjärsinsats.

Det är därför vi är i Kärrtorp och det är därför som arbetsplatsteatern är en så viktigt del av Tur-teatern. Och det är därför vi vill bjuda på ”Den sönderslagna krukan” av Heinrich v. Kleist* som öppningsprogram för kvällspubliken i förorterna.”

*Kleist inspirerades bland annat mycket av Rosseau och hade en stark tro på folkets naturliga känsla för sanning och rättvisa, vilket var kärnan i hans skapande.

Turteaterns medlemmar 1977 är Krister Lindell, Johan Hagberg, Anders Åberg, Thor Hartman, Göran Bohman, Görel Schönbäck, Christoffer Dogertz, Robert Sjöblom, Gunnar Ericsson, Karin Lingtorp, Ulf Eklund, Lena Wretblad, Monika Flygare, Anders Kadhammar, Margareta Lundberg, Kerstin Eriksson och Börje Jansson.

Turteaterns ensemble 1981. Längst upp: Pierre Dahlander. Bakre raden fr.v: Magnus Ehrner, Örjan Säll, Johan Rabaeus, Göran Bohman, Jan Gouiedo, Tove Zachrisson, Tove Fryklund, Johan Huldt, Per Sandborgh, Mikael Seid. Första raden fr.v: Anja Landgré, Ingalill Rydberg, Marie Öhrn, Karin Lingtorp, Robert Sjöblom.Reflexen blir Turteaterns moderscen, men de fortsätter turnera och spela på offentliga platser, arbetsplatser och föreningar. Teatern hade i slutet av 70-talet fem verksamhetsområden: amatörteater, barnteater, vuxenteater, föreningsteater och barnteaterfestival (utöver att också turnera i länet och landet). Medlemmarna säger till DN redan i februari 1978 att deras förväntningar överträffats stort.

Konceptet arbetsplatsteater var något gruppen ägnade sig mycket åt i slutet av 70- början av 80-talet. De turnerade bland annat föreställningarna Meningen med föreningen – ju snabbare beslut, desto tidigare kaffe och Spöken och spekulationer som handlade om debatten kring löntagarfonderna och medbestämmandelagen, som var en viktig diskussion på alla arbetsplatser 1978.

”Att spela på arbetsplatser är att söka upp sin publik i lunchrummen, i verkstadshallarna och i föreningslokalerna. Där får vi spela för ”vår” publik.”

”Vår föreställning är bara ena halvan, andra halvan är diskussionen efteråt. Glädjande nog har vi fått uppleva många livfulla och konstruktiva debatter mellan de anställda på företagen vi besökt. Vi har nämligen haft som målsättning att spela andra fiolen under debatterna. Det blir intressantare menar vi, om debatten går mellan olika anställda och inte mellan teatergruppen och anställda. Vi har ju ännu mindre erfarenhet av MBL och tillämpningen av den än de anställda på t.ex. Pripps.”

Amatörteaterverksamheten var också mycket populär och kön till deltagarlistan var lång. De arbetade mycket med improvisationer kring teman som deltagarna själv valde, vilket kunde vara ”Sverige under andra världskriget” och ”kvinnorollen idag och igår”.

”I Sverige finns sedan gammalt en stark och livaktig tradition av amatörteater som under många år behandlats kallsinnigt av institutioner och teaterarbetare. Vi menar att teater inte bara är till för dem som har det som yrke – teater kan alla ha nytta och glädje av. Här finns möjligheter att genom spex och allvar uttrycka sig själv och sitt samhälle. Den sortens aktiviteter behövs när TV och andra massmedier helst ser sin publik sittandes stilla och tyst.”

Tone av Suzanne Brøgger. Foto Mats Öhman.

Turteatern var belägen mitt emellan Systembolaget och Pressbyrån. På lördagarna var det en strid ström av människor som rörde sig runt Kärrtorps torg, på väg till systemet för att köpa sprit och mellanöl. Detta började gruppen utnyttja och startade lördagskaféer för systembolagets kunder och andra Kärrtorpsbor. Syftet med lördagskaféerna var att få ortsbefolkningen att bli mer teaterintresserad och kaféerna arrangerades varje lördag mellan 11-13. Underhållningen varvades mellan egenskrivna sketcher och revynummer och uppträdanden från boende i området, allt från poesiläsning till skifflegrupper och annan musikunderhållning. Det blev otroligt populärt och folk började engagera sig i allt från att baka bullar till att boka in nummer. Några besökare startade föreningen FÖRTur som helt ansvarade för att driva lördagskaféerna då det började bli för mycket jobb för Turteaterns medlemmar att driva själva.  

Bakre raden fr.v: Mikael Seid, Ulf Eklund, Maj xxx, Lena Wretblad, Jan Gouiedo, Magnus Ehrner, Johan Rabaeus. Främre raden fr.v: Johan Huldt, Ingalill Rydberg, Robert Sjöblom, Marie Öhrn, Anja Landgré, Görel Schönbäck med dottern Hedda, Karin Lingtorp. Foto: Håkan Elofsson

Ur föreställningen Mammas gräs

Man spelar föreställningar för fullsatta salonger, vilket på Reflexen var ca 270 stolar. Många föreställningar spelades i månader. Föreställningen Sista skriket spelades 100 gånger och produktionen Känn själv, om sexuella övergrepp spelades över 500 gånger på skolor, konferenser och på turné i Sverige, Argentina och  Zambia. Kön ringlar lång utanför Turteatern och teaterintresset ökar enormt i Kärrtorp under 80- och 90-talen.

I övermorgon med Marie Ahl och Mia Benson.

Mot slutet av 90-talet infinner sig en känsla av upprepning hos medlemmarna och man började prata om hur teatern skulle kunna förnya och föryngra sig. Robert Sjöblom som då utsetts till konstnärlig ledare för gruppen pratar med Kärrtorps gymnasium och tar över all dramaundervisning för skolans teaterelever. De undervisar 4 grupper i veckan och intresset för dramakurserna sprider sig till ungdomar över hela stan. Ungdomarna bjuds också in att medverka i teaterns egna stora produktioner, så som i Romeo och Juliet 1999, där alla unga roller spelades av teaterstudenter och de äldre av Turteaterns medlemmar. Detta kommer att bli starten för en ny era för teatern. Fortsättning följer i del 3 av Turteaterns jubileumsantologi.