INTERVJU: Mia Benson

Mia Benson började arbeta på Turteatern 1989, då hon slog sig fri från Fria Proteatern. Hon har varit verksam som skådespelare, upphovsperson, dramatiker och styrelseledamot på Turteatern i 28 år.


Benson studerade vid Stockholms scenskola 1968-1971. Hon var verksam på Dramaten då man satte upp en pjäs om Norrbottens Järnverk. Den så kallade NJA-gruppen som låg bakom föreställningen bröt sig fri från Dramaten och startade Fria Proteatern där Benson blev en av medlemmarna. Hon kom även att medverka i Nationalteatern och andra scener som Intiman och Chinateatern.

Efter över 40 år på de fria scenerna återvände hon 2012 som skådespelare till Dramaten. Mia Benson har även varit flitigt representerad i film och TV och är nu aktuell i Ruben Östlunds kommande film Triangle of Sadness där hon spelar mot Woody Harrelson.

Här kan du höra henne berätta om hur det varit att arbeta på Turteatern, samt en och annan anekdot. Som när hon bodde hos beatnikförfattaren Allen Ginsberg i New York.

Mia Benson och Marie Ahl i föreställningen Regniga natt, 1996.