I tider som dessa blir konsten allt viktigare

Konsten är en viktig arena för att mötas och reflektera över existensen, över vad som är betydelsefullt, viktigt och nödvändigt för oss. Både som kollektiv och som samhälle. Konsten speglar oss, erbjuder tröst, stärkande kraft eller tankeställare. Låt oss i frånvaron av en stabil vardag tänka på det lite extra – hur viktig konsten är för samhället och att vi just nu betalar priset för den genom mellanmänsklig isolation. 

Vi på Turteatern kommer göra vårt bästa för att skapa scenkonst, one way or another, så länge vi kan. Just nu är teatern tom, och vi längtar efter att fylla den med folk igen. Det är viktigt att vi inom kulturbranschen / teaterbranschen och de fria grupperna mobiliserar oss tillsammans för framtiden. Vi behöver formulera och kommunicera vad vi behöver för att överleva, så att denna pandemi inte ödelägger vårt kulturliv totalt. Vi är i detta tillsammans, låt oss ta hand om varandra.

Med anledning av den rådande situationen och viruset covid-19 har vi bestämt att ställa in alla publika evenemang t.o.m juni. Men detta innebär inte att vi slutar producera konst! Vi jobbar febrilt (på säkerhetsavstånd) med höstens stora produktion som kommer ha premiär den 31 oktober 2020. Exakt 50 år sedan vår allra första produktion. Vi kommer fira detta jubileum på olika sätt under året, bland annat genom en jubileumsantologi. Antologin kommer publiceras löpande via våra digitala kanaler med start i juni. I slutet av året samlas allt till ett tryckt fanzine.

DEN FRIA SCENKONSTEN BEHÖVER DITT STÖD
Vi och våra kollegor och vänner inom konst- och kultursverige är i ekonomisk kris. Småföretagare, teaterscener, grupper, projektanställda och frilansare får sina uppdrag och jobb indragna eller uppsagda.

Stötta de fria scenerna:
Här hittar du information om hur du kan stötta oss och andra fria scener.

Tips på hur du kan stötta en frilansande kulturarbetare:
– Boka om, istället för att boka av uppdrag 
– Överväg att donera biljettavgiften för inställda event, istället för återbetalning
– Fortsätt köpa konst, musik etc online  
– Tipsa om folks arbete och tjänster via dina sociala medier
– Fråga personerna runt dig som drabbats – hur kan jag stötta?  

Vi vill också lyfta hur viktigt det är att visa solidaritet med våra medmänniskor och på alla sätt vi kan hindra att sprida smitta. 

Med värme och solidaritet,
Turteatern