En studie i jakt

I april kommer regissören Olof Runsten till Turteatern med föreställningen Jaktlaget. Besökarna bjuds in att bli del av ett fiktivt jaktlag och får ta del av en solitär gemenskap klädd i kamouflage. En kuslig fika i skogen, själv tillsammans. Ingenting verkar hända, men plötsligt – boom.

Genom jakten och jägarens estetik undersöks den sociala gemenskapen i ett lag och vad det innebär att jaga i en värld med en allt mer urban blick. Bara bilder återstår: Det romantiserade mötet med den andra naturen, jägaren som stereotyp, termosen, posén med ett kadaver, trofén. Men dessa spår leder någon annanstans.

Lugnet, väntan, och känslan av att ”snart händer det” öppnar upp en plats för ödmjukt varande, uppmärksamhet och njutning. För att jaga i en blackbox är att jaga utan djur. Istället kvarstår en inbjudan att vänta tillsammans, följa spåren, leta, titta och vara i detta stillasittande avslappnat spända jaktlag.

Text & regi: Olof Runsten
Fotografi och projektion: Milja Rossi
Scenografi och kostym: Annika Tosti
Ljus, ljud och musik: Patrik Patsy Lassbo

Med stöd från Statens Kulturråd, Region Skåne, Region Västra Götaland, Göteborgs kommun, Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun. Producerad genom residens på Inter Arts Center, Exercishall Norr och Inkonst. 


Olof Runsten är regissör baserad i Stockholm.  Tidigare har han bland annat gjort det expanderade hörspelet “Bastard Of Allegory” (2018) på R1 i Stockholm.  “A map to get lost” på Backa Teater (2017) och Stjärnornas Tröst på Göteborgs Stadsteater (2017). Under våren är han aktuell med föreställningarna “Ratcatcher” på Skogen i Göteborg och “The End Of Books”  med gruppen Sticky Drama vilken han var med och grundade. 

Projektet “Jaktlaget”  påbörjades redan 2016 och har under hela processen utvecklats av gruppen parallellt med att olika versioner visats. Öppna visningar och samtal  har skett på festivaler, research har gjorts på bland annat Lofoten i Norge, Jämtland och Malmö. Föreställningen hade premiär i april 2019 på Inkonst i Malmö och har därefter spelats på Skogen i Göteborg och Exercishall Norr i Östersund.