En brutal längtan efter frihet

UTROTNING av Olga Bach spelar påTurteatern 19- 30 november

“Vad gör du egentligen av egen vilja, vad gör du som är ett uttryck för dig som fri människa?”

I en nattsvart europeisk storstad söker tre unga vänner efter något som ska ta dem bort från den grådaskiga vardagen och närmare det sanna livet. En brutalkomisk hedonistisk utekväll i vår samtid.

Utrotning handlar om möjligheten eller omöjligheten att vara fri, om sökande efter det sanna livet. Det är en berättelse om den enorma längtan efter kärlek och den outhärdliga svårigheten att helt och fullt kunna möta en annan människa. Det handlar om förhoppningen att det ska finnas någonting annat – något äkta, något mer sant – dolt under ytan. Men finns det verkligen något annat där? Och går det ens att slita sig loss från den rådande situationen och bli en fri människa?

TEXT: Olga Bach

ÖVERSÄTTNING: Linus Kollberg

KONCEPT: K.Polyfon

REGI: Gustav Englund

SCENOGRAFI & KOSTYM: Annika Tosti

LJUSDESIGN: Mira Svanberg

MUSIK: Niclas Anderstedt Lindgren

KONCEPTFOTOGRAFI: Milja Rossi

MEDVERKANDE: Hanna Carlsson*, Rasmus Luthander, Johan Stavring, Louise Åkerman*

TEATERFÖRLAG: Nordiska ApS – Köpenhamn

*Praktikanter från Teaterhögskolan i Malmö.

SPELPERIOD

Tis 19 nov kl 19.00 ★premiär★

Tor 21 nov kl 19.00

Fre 22 nov kl 19.00

Lör 23 nov kl 15.00

Sön 24 nov kl 15.00

Ons 27 nov kl 19.00

Tor 28 nov kl 19.00

Lör 30 nov kl 15.00

UTROTNING är den första översättning som görs av den unga tyska dramatikern Olga Bachs (1990) debutpjäs Die Vernichtung från 2016. I november blir det Skandinavienpremiär för den svenska versionen med K. Polyfon och regissören Gustav Englund i spetsen.

OLGA BACH är född 1990 i Berlin. Bachs texter har satts upp på bl. a. München Kammerspiele, Theater Basel, Schauspiel Köln, RambaZamba Theater i Berlin. Utrotning (Die Vernchtung) är hennes debutpjäs och uruppfördes på Stadttheater i Bern 2016. Uppsättningen valdes året därefter ut till Teaterträffen i Berlin och pjäsen nominerades till Mülheim Dramatikerpris. K.Polyfon/G.Englunds uppsättning av Utrotning är första gången som Olga Bach översätts och spelas utanför den tyskspråkiga regionen.

K.POLYFON är regissören Gustav Englund, dramatikern Annika Nyman, ljusdesignern Mira Svanberg, ljuddesignern Niclas Anderstedt Lindgren och scenografen Annika Tosti. Tidigare projekt: Tystnaden av Jörgen Dahlqvist (Teatr Weimar, 2018), Tre systrar som inte är systrar av Gertrude Stein (teater mutation, 2017) och Kain, Abel, boys will be boys av Annika Nyman (teater mutation, 2016). Våren 2020 är de aktuella med Sysslolösa unga män med tillgång till vapen av Annika Nyman på Göteborgs stadsteater.

Projektet produceras av G. Englund med stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Goetheinstitutet.