Hösten på Turteatern rymmer ett helt epos

Hybrisen och maximalismen är total när dramatikern Runa Borch Skolseg, regissören Marie Nikazm Bakken och kostymdesigner Fredrik Floen ger oss Det sista eposet i en ansats att beskriva hela världen i en föreställning. Uppgång och fall i ett modernt epos som refererar till en skamfylld tid som kräver skamlös teater. Skräcksymfonin Nosferatu ger sig ut på turné, och i huset gästspelar Utrotning av Olga Bach i regi av Gustav Englund och koreografen Malin Hellkvist Selléns Flottarkärlek, om timmer och queer intimitet. – I ett kulturellt landskap där nyttoaspekten dominerar gör vi teatern politisk genom fiktion, estetik och överflöd, säger den konstnärliga ledaren Marie Nikazm Bakken.

Det sista eposet 1

Det sista eposet

Det sista eposet är ett grandiost scenkonstprojekt med målet att beskriva hela världen i en föreställning. Det blir maximalistiskt och svulstigt när föreställningen låter likna sig vid episka storverk som Odysséen. Bakom allkonstverket står duon som gav oss Vikingarna på Helgeland, regissören Marie Nikazm Bakken och kostymdesigner Fredrik Floen. Tillsammans med dramatiken Runa Borch Skolseg har de skapat en berättelse där existentiella, personliga och politiska frågor vecklar ut sig i parallella universum. Ett antihjältarnas epos 2.0.

I Det sista eposet är karaktärerna egoistiska och ondskefulla. Vi möter Lilith – en oläcker tjej, en man som blivit allergisk mot samhället, filosofen Simone Weil, en dystopisk prins och sex imaginära astronauter som försöker lista ur hur det är att bo på den röda planeten.

PREMIÄR 26 september

Det sista Eposet spelas även på norska Teaterfestivalen i Fjaler samt på Black Box Teater i Oslo under hösten.

Nosferatu

“Skrämseleffekterna utvärderas i dialog med barnen, som bland annat kommer på Nosferatu med att gömma handdockan i rockfickan. Det gör att skräcken blir avdramatiserad och magkittlande på samma gång.” Det skriver Jacob Lindström (DN) om Nosferatu, en skräcksymfoni för barn i åldern 4-7 år som spelats under våren på Turteatern. Föreställningen är en visuell och musikalisk upplevelse där stämningen växlar mellan att vara rolig och inbjudande till lite läskig.

Turteatern 13 oktober

Turné i länet vecka 44

Utrotning av Olga Bach

I en europeisk storstad söker tre unga vänner det som ska ta dem bortom den grådaskiga

vardagen och närmare det sanna livet. En brutalkomisk hedonistisk utekväll i vår samtid.

Utrotning, i regi av Gustav Englund, är Skandinavienpremiären av den tyska dramatikern Olga Bachs pjäs Die Vernichtung från 2016.

19 november till 30 november

Flottarkärlek

Med föreställningen Flottarkärlek ger sig koreografen Malin Hellkvist Sellén/MHS in i flottningen – en nästan bortglömd epok i svenskt arbetsliv. I arkiv och dokumentation av flottarnas slitsamma och många gånger farliga arbete i älvar, bäckar och sjöar letar hon spår av queera uttryck. Flottaryrket har romantiserats och med föreställningen vill MHS komma bortom myten och ge flottaren kropp idag.

I Flottarkärlek medverkar dansarna Marianne Kjærsund, Marcus Baldemar och Pernille Holden.

4 december till 8 december

Kontakt

Martina Fjellsson Draoui

martina@turteatern.se

076-235 32 17