Sånger för Norden

SangerForNorden72p
Foto: Tanne Uddén

Den 15 december 2013 står Turteaterns konstnärliga ledare Nils Poletti på torget i Kärrtorp redo att hålla tal under en antirasistisk manifestation. Några sekunder senare attackeras manifestationen av nazister. Turteaterns repertoar för hösten 2014 var då lagd med en musikal om Alva Myrdal. Snart ett år efter händelsen bjuder Turteatern nu istället in till urpremiären av musikteaterföreställningen Sånger för Norden.

–      På en sekund förvandlades jag till en neandertalare och ville med våld försvara ”oss”. Men så kom en banan flygande och allt bara rann av mig. Jag önskar att föreställningen blir den där bananen som får oss ur det simpla polariserandet och invanda tankemönster och istället får oss att se saker ur ett tredje perspektiv, säger Nils Poletti.

Sånger för Norden vill blottlägga de fascistiska grundstenarna som vårt samhälle vilar på – dess kvinnohat, tomhet, fiktiva samhörighet och egentliga Pirinenska ensamhet. De nyskrivna kompositionerna blandar synthrock, nationalromantisk körmusik och klassisk musikal och framförs av en ensemble med 11 skådespelare och 3 musiker från 4 nordiska länder.

FORUM T
I samarbete med ABF och Fria Tidningar bjuder vi in till Forum T – en programserie med föreläsningar, samtal och aktiviteter kopplat till föreställningen under november och december. Programmet lanseras den 24 oktober. Föranmälan krävs.

MEDVERKANDE

Manus och regi: Nils Poletti
Kompositör och kapellmästare: Daniel Rossetti
Producent: Fanny Enberg
Teknisk chef: Jenni Godoy
Scenografi: Marie Moberg
Ljus: Johan Sundén
Mask och kostym: Linda Sandberg
Koreografi: Tanne Uddén
På scen: Amanda Nyman**, Ella Schartner***, David Sigfridsson, Ingrid Meling Enoksen, Lena Bruun Bondeson*, Lilian Pettersson**, Lisa Parkrud***, Karin Bengtsson, Katarina Krogh Engelsen*, Samuel Karlsson**, Tom Rejström**.
Musiker: Amanda Fritzén, Paulina Mellkvist, Daniel Rossetti
Tekniker: Robert Wiberg
Ljudteknik: Jonathan Sandberg
Marknadsföring: Therese Jonasson
Grafisk form: Mani
Regiassistent: Veronica Kurba
Assisterande ljusdesigner: Snöret Lindén*
Kostymassistent: Sofi Gregersdotter
Produktionsassistent: Jonas Eriksson, Elinor Entell

* Stockholms Konstnärliga Högskola
** Teaterhögskolan i Helsingfors/Konstuniversitetet
*** Teaterhögskolan i Malmö

Finansieras med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad, Stockholms läns landsting, Postkodlotteriets Kulturstiftelse och Sveriges författarfond.