Legionärerna

 

En diskussion mellan två unga människor avslöjar något som pyr under ytan – sårade känslor kring tidigare brott och svikna förtroenden. Frågan kvarstår dock: vem lurade vem, och varför? Föreställningens författare söker efter balansen i det tidlösa dilemmat mellan individuell frihet och ett fritt samhälle.

Produktionen tar avstamp i P. O. Enquists berättelse om de baltiska flyktingarna som överlämnades av Sverige till Sovjetunionen åren 1945-46. Med denna berättelse undersöker föreställningen de individuella och samhälleliga dilemman som uppstod i och med detta beslut, och ställer dessa mot dagens situation i Europa – där många länder åtnjuter frihet och demokrati, medan det också finns länder som Vitryssland, Ryssland och Italien där yttrandefriheten fortfarande är kraftigt begränsad och korrumperad.

Regi: Valters Sīlis
Medverkande: Karl Alm och Kārlis Krūmiņš

Språk: Svenska, finska, lettiska och engelska
Publik: Unga och vuxna
Längd: 2h
Legionärerna är ett trippelt gästspelssamarbete emellan Gertrudes ielas Teatris i Riga, Koko Teatteri i Helsingfors och Turteatern i Stockholm.
Efter föreställningen den 2 maj bjuder vi till ett samtal med regissören Valters Sīlis och de medverkande i pjäsen. Samtalet leds av dramaturgen Juris Rozītis och arrangeras i samarbete med Letternas Riksförbund i Sverige.

2 och 3 maj kl: 20:30 – 22:30

Köp biljetter här!

 

”De är väldigt bra. De har väldigt många strängar att spela på.”

”Man vågar slå väldigt hårt åt olika håll, fast i en väldigt fin teatral och poetisk form.”

– Maria Edström, Kulturnytt

Lyssna här!

 

 

Om Gertrudes ielas teatris
Gertrudes ileas teatris är en öppen scen för den samtida scenkonsten, som härbärgerar inhemska och utländska oberoende konstnärer med inriktning på teater-, dans- och tvärvetenskapliga föreställningar, samt andra konst- och utbildningsrelaterade idéer. Teaterns värderingar bygger på verklighetsanknytning, ömhet, kreativ strävan, mod, öppenhet, professionalism och tankeväckande ambition. Regissören Valters Silis från Lettland har blivit nominerad till Årets unga scenkonstnär av Spēlmaņu nakts, och scenograf Ieva Kauliņa har blivit nominerad till årets scenograf.