Nu räcker det, Teater Halland!

Mina grannars son har en ovanligt lång näsa. Han är 12 år. En varm och snäll pojke som aldrig ens skulle göra en fluga förnär. På grund av sin långa näsa har han hela sitt liv varit utsatt för glåpord och mobbing. Föreställ dig själv: du är 12 år, vart du än går så tittar folk på dig som om du inte var normal, när du pratar med andra så ser de bara på din näsa, du hör folk skratta bakom din rygg, i skolan är det aldrig någon som frågar chans på dig, du får inga vänner, du blir ensam. Bara på grund av din näsa.

Häromdagen skulle sonens klass gå på teater på Teater Halland. Han såg med spänd förväntan fram emot besöket. Äntligen skulle han få drömma sig bort till en annan värld, han skulle få glömma sig själv och sin långa näsa för en stund och bara leva sig in i pjäsen. Vad spännande! Så roligt!…Och tro mig, han hade inga problem med att leva sig in. Efteråt satt han ensam på en toalett och grät i timmar. Han var djupt kränkt. Pjäsen hade handlat om en levande docka vars näsa, varje gång han ljög, växte ut och blev jättelång.

Inte nog med att mina grannars son för sin näsa, varje dag blir retad, hånad och utestängd. Nej, dessutom ska en teater som finansieras av våra gemensamma skattepengar trycka ner i hans hals att har man lång näsa så ljuger man! Jag vet inte vad Teater Halland har för ”konstnärliga” skäl att sätta upp föreställningen Pinocchio, men någonstans går faktiskt gränsen för vad som är okej. Även för teatrar! Jag tänker på mina grannars son och på alla andra barn med långa näsor som ska tvingas genomlida den här föreställningen. Det gör ont i mig och det borde göra ont i alla som har förmåga till empati. Jag vet att vi är många som har det. Därför uppmanar jag alla som förstår allvaret i Teater Hallands övertramp att demonstrera för att stoppa föreställningen. Förbjud Pinocchio. Våra unga pojkar och flickor med långa näsor ska inte behöva ta mer skit! Nu räcker det!

/Erik Holmström, regissör för SCUM-manifestet