FORUM T: SAMTAL OM REGI – DEL 5

27 APRIL 2024 PÅ TURTEATERN

Kl 11.00-17.00 med lunchpaus 12:30-13:30

MED SAMTALSLEDARNA MARIE NIKAZM BAKKEN, OLOF RUNSTEN OCH GUSTAV ENGLUND I SAMARBETE MED TEATERALLIANSEN

Den 27 april arrangerar Turteatern i samarbete med Teateralliansen ett femte heldagsseminarium om teaterregi. Gustav Englund, Olof Runsten och Marie Nikazm Bakken bjuder in tre regissörer för ett fördjupat samtal om regikonsten. I den här samtalsserien önskar vi att undersöka regissörens roll i den samtida teatern och skapa ett forum där regissörer och övriga i teaterfältet själva kan diskutera sina praktiker. 

I den femte delen av serien fokuserar vi på regissörer som på olika sätt även är auteurer till sina föreställningar. Det vill säga regissörer som skriver sina egna föreställningar eller på andra sätt skapar egna kompositioner, situationer eller världar – utan att exempelvis en författares text ligger som grund för verket. 

Genom historien har scenkonstnärer på olika sätt navigerat mellan exempelvis regissörs- och författarrollen långt innan ett begrepp för regirollen kommit till. Idag arbetar några av de mest tongivande regissörerna i Europa på olika sätt med ett eget skrivande/komponerande/skapande. 

Våren 2022 började denna samtalsserien och har haft teman som regissörens praktik, visualitet och rum, dramaturgi och relationen till utövaren. Inbjudna regissörer har varit: 1) Linn Hilda Lamberg, Tatu Hämäläinen, Nils Poletti, Mellika Melouani Melani, Anja Sûsa, 2) Susanne Kennedy, Signa Köstler, Ulla Kassius, 3) Yana Ross, Maja Zade, Markus Öhrn, Jon Refsdal Moe, 4) Erik Holmström, Natalie Ringler, Fredrik Hannestad. 

Biljetter: 110kr och inkluderar en lättare fika!

Lunch och middag finns att köpa till förmånliga priser.  

MEDVERKANDE GÄSTER

Lisa Lie

Lisa Charlotte Baudouin Lie är en norsk scenkonstnär, regissör, dramatiker och författare. Genom sina egna verk, samt tidigare som konstnärlig ledare för plattformen Lisa Lie/PONR och tidigare även som medlem i performance-duon Sons of Liberty (Lisa Lie/Stina Kajaso 2003-2010), har hon haft inflytande på den norska scenkonstscenen med sin blandning av trash och misantropisk ärlighet. Hon skapar arbeten som blir egna världar eller självständiga organismer med ett hav av historiska och nutida referenser. Hon arbetar inom det fria fältet, institutionsteatern och även i gallerior. De senaste åren har hon även utforskat teaterns rituella potencial genom föreställningar där åskådaren aktiveras och blir en agerande del av fiktionen. Hennes praktik kombinerar rollerna som dramatiker, regissör och skådespelare.  

Flera av hennes verk har mottagit priser och nomineringar. Exempelvis fick Blue Motell som hade premiär på Trøndelag Teater i Trondheim Heddapriset i 2015 för “särskilt konstnärligt bidrag”. I 2020 vann hon Ibsenpriset för bästa sceniska text för Mare uppförd på Det Norske Teatret. Lie har turnerat mycket i Norge och internationellt och har även skapat verk utomlands. Föreställningen ”Kaspar Hauser oder die Ausgestoßenen könnten jeden Augenblick angreifen!” producerades av Schauspielhaus Wien 2017 och blev väl mottagen av både publik och kritiker. Med romanen ”Armløs slår tilbake”, utgiven på Forlaget Oktober 2005, definierade Lie en blandning av performance och text. Samma förlag har även publicerat Sons of Libertys sceniska texter och även ”Mare”. Lisa Lie är utbildad skådespelare vid Akademi för Scenkonst i Fredrikstad och regissör från Stockholms Dramatiska högskola. Hennes examensarbete som regissör var ”Ad Undas – Solaris korrigert” på Den Norske Opera. Lisa Lie var även husdramatiker vid Dramatikkens Hus i Oslo 2014-2015. År 2023 doktorerade hon vid Konsthögskolan i Oslo inom konstnärlig forskning. 

Lisa Lie har tidigare gästat Turteatern med “Blue Motell”, “I Cloni” och Vake. 

Paula Stenström Öhman

Paula Stenström Öhman är dramatiker och regissör verksam sedan 2004. Utöver manusutbildning har hon en akademisk bakgrund i kriminologi, socialantropologi och idéhistoria och arbetar ofta med sociologiska metoder under researchen. Återkommande teman rör gränsen mellan omsorg och grymhet. Hennes senaste pjäser är Ambulans på Dramaten 2021, Lost Lake på Kulturhuset Stadsteatern och Mitt Inferno på Strindbergs Intima Teater 2023. Paula är tillsammans med Oskar Thunberg konstnärlig ledare för scenkonstkompaniet Lumor som samarbetar med en rad välrenommerade scenkonstnärer och teatrar över hela Sverige. 2022 tilldelades Lumor Svenska Teaterkritikers förenings teaterpris. Paula är flerfaldigt prisbelönad och hennes pjäser har representerats på scenkonstbiennalen, internationella festivaler och översatts och satts upp på flera språk.

Mattias Andersson

Dramatiker, regissör, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten sedan 2020.

Mattias Andersson utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Göteborg 1990–1993 och började med skrivande och regiarbete i slutet av sin högskoletid. Han tillträdde som chef för Backa teater 2006. Andersson har tilldelats bland annat Ibsenpriset, Expressens teaterpris, Svenska teaterkritikers pris, Svenska Dagbladets Thaliapris och Medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som regissör och dramatiker. Hans uppsättningar har kritikerrosats och uppmärksammats och spelats på flera svenska såväl som internationella teaterscener.