BlondinBergmans Underbara Liv – release!

Efter föreställningen Blessed be the mourning ones 27 april firas releasen av boken BlondinBergmans Underbara Liv av Jonas Viktor Bergman. Baren håller öppet till 22.30. Kvällen bjuder också på ett smakprov ur boken samt ett musikaliskt framförande av Lo Siri och Mårten Holmberg.

Jonas Viktor Bergman (f. 1978 d. 2019) var bildkonstnär, fotograf, kock och musiker verksam i Stockholm, New York och London. Under 10-talet utgick en stor del av hans konstnärsskap från hans egna och andra utsatta människors berättelser, t.ex. genom Hemmet, en självreflekterande collageserie om att bli dömd till tvångsvård på låst institution. De två sista åren i sitt liv dokumenterade han även sin tillvaro i en blogg, skriven inne på institutionernas lånedatorer, men kanske ännu oftare på stadens olika bibliotek, mellan olika tiggarrundor och besök på socialkontor och vårdinrättningar. Bloggen ges nu ut i bokform på Styx förlag. BlondinBergmans Underbara liv är ett oredigerat och unikt vittnesmål av den Kafka-artade tillvaro som många av samhällets mest utsatta kan vittna om; en evig karusell kantad av myndighetskontakter och kampen mot de inre monstren men också en envis överlevnadsvilja, en outtröttlig humor och uppfinningsrikedom. Häng kvar efter föreställningen och skaffa ett eget ex av detta urviktiga och vackra verk! 

Men det är nog så att alla kreativa ideér måste ha sin upprinnelse någonstans, och jag har svårt att tro att den finns på någon av vårdens institutioner så i viss mån är det nog så att de intryck och känslor man får där ute på flykt får till viss del sitt utlopp härinne. Man tager vad man haver , förvandlar en glasspinne till en skog, en kopiator till ett tryckeri och en ask med Crayons i ett uppehållsrum till en ” institution för fri konst ”. Allt i väntan på  ” Stormen” …. Snart kommer den. Katastrofen eller den så nödvändiga ”Förändringen”. Då alla murar jämnas med marken. Man är fri att lämna sina piss och blodprov direkt från ”träningslägenheten”. Fri att få bygga sin egen mur. Inte mot det där ute (det ska du lära dig här). Nej min vän. Mot dig själv.

Ur BlondinBergmans Underbara Liv, blogginlägg från 2 mars 2019