SCUM manifestet – klicka på rubriken

Vår uppsättning av SCUM har satt igång en åsiktsstorm på nätet. Det är allt ifrån ledsna och oroliga män som upprörs över att det här ska spelas för känsliga skolungdomar, via mer aggressiva feminsthatare, till rena uppmaningar att mörda oss som står bakom uppsättningen. Det planeras t.o.m. en protestaktion utanför Turteatern den 21 november. Folk är rosenrasande. Långa diskussioner följer efter varje blogginlägg. Kommentarsfälten som följer efter recensionerna är också fyllda av avsky. ”Vad hade hänt om det hade handlat om att kvinnor är mindre värda?”, ”eller judar?”, ”muslimer?”.

Det som upprör mest är ändå att vi planerat att spela föreställningen på skolor. ”Psykisk misshandel av barn”. Man jämställer ett sådant teaterbesök med att ”ta med ungarna till en konsert där man lirar vit makt-musik”. Folk vill stämma oss, stämma rektorer som köper in föreställningen, hitta på sätt att sabotera för oss – kasta tomater, vattenballonger, ställa sig upp under föreställningen med banderoll där det står ”manshatande kärringslem”. Här är länkar till bloggarna:

http://medborgarperspektiv.wordpress.com/2011/11/10/en-mordad-feminist-ar-en-bra-feminist/

http://maukonen.wordpress.com/2011/11/10/skattepengar-i-arbete-scum-manifestet-–-som-skolforestallning/

http://axess.se/blog/post/2011/11/10/Annu-mer-jubel-over-terroristmanifestet.aspx

http://www.pellebilling.se/2011/11/skolbarn-ska-titta-pa-valdsamt-angrepp-mot-manligheten/

http://genusnytt.wordpress.com/2011/11/08/svd-chockerar-med-manshat-pa-rekordniva/

http://niklaslundin.posterous.com/gyllene-hat-mot-muslimer-nej-man-var-det

och här är evenemanget på facebook, protestaktion 21 nov:

http://www.facebook.com/event.php?eid=257884060926415

Naturligtvis är det fantastiskt att få så mycket reaktioner på det vi gör. När arrangerades det en protestaktion mot en teater senast? Funderar på hur vi ska bemöta protesten. Något slags arrangemang blir det definitivt. Kanske är det här ett tillfälle att höja nivån på den dumma och fantasilösa ”debatt” det har varit på nätet.

/Erik Holmström, regissör