Forum T: Aisthesis #1 & #2


forumt

Den 5 och 12 mars 2016 arrangerade vi två filosofiska samtal om estetik, etik och kritik på vår lilla scen med ca 70 deltagare. Varje samtal inleddes med en teoretisk introduktion av representanter från akademin.

Arrangerades som en del av vår samtalsserie Forum T i samarbete med Svenska Konstkritikersamfundet (AICA) och ABF Stockholm. Tidigare samtal i serien.
Kontakt: therese.jonasson@turteatern.se 


Lördag 12 mars kl 16.30-18.15
AISTHESIS #2: KONST OCH KRITIK

 

Deltagare

Anders Olsson (key-note)
Sitter sedan 2008 på stol nr 4 i Svenska Akademien och sedan 2015 i Nobelkommitén. Olsson har gett ut sju diktsamlingar och är författare, kritiker och professor i litteraturvetenskap vid Stockholms Universitet – Institutionen för kultur och estetik.

Alex Rodallec 
Kritiker, debattör och journalist, samt redaktör för plattformen för kultur och kulturanalys – Kultwatch. Han arbetar även som chefredaktör för nya tidskriften DīN, ett samarbete mellan Orten i fokus och Botkyrka konsthall.

Cecilia Djurberg
Kulturjournalist, teaterkritiker, teatervetare och ordförande i Svenska Teaterkritikers förening. Arbetar på Sveriges Radio som redaktör för Medieormen, och tidigare på Kulturnytt i P1 och Nummer.se samt skriver teaterårskrönikor i Nationalencyklopedins årsbok sedan 2006.

Thomas Olsson
Arbetar som kulturskribent och konst-, danskritiker i bland annat LO-tidningen Arbetet, Svenska Dagbladet och Koreografisk journal. Styrelseledamot i Svenska konstkritikersamfundet, AICA Sweden.

Susanna Slöör (moderator)
Hedersledamot i Konstakademien 2013 där hon är ständig sekreterare sedan 2010. Slöör är även konstkritiker, ansvarig utgivare och medgrundare till nättidskriften Omkonst samt verksam som konstnär, skribent, redaktör och curator.


Lördag 5 mars kl 16.30-18.15
AISTHESIS #1: KONST OCH FILOSOFI


Deltagare

Tiina Rosenberg (key-note)
Tiina Rosenberg är professor i teatervetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet. Rosenberg har tidigare varit rektor för Konstuniversitetet i Helsingfors (Finland) och professor i genusvetenskap vid Stockholms och Lunds universitet.

Andreas Wikblom (key-note)
Doktorand på Filosofiska institutionen, Avdelningen för estetik på Uppsala universitet. Wikbloms forskning och undervisning berör bland annat metaestetiska och normativa frågor kring konst och värde såväl som konstfilosofiska teorier, metafysik och moralfilosofi.

Sara Abdollahi
Abdollahi är skribent, initiativtagare och redaktör på plattformen för kulturanalys och kulturdebatt – Kultwatch.

Sophie Allgårdh
Intendent på Thielska Galleriet och verksam som konstkritiker i Svenska Dagbladet och curator. Mellan 1996 och 2010 var hon chefredaktör för Sveriges äldsta konsttidskrift Paletten och är vice president i internationella AICA (International Association of Art Critics).

Pernilla Glaser (moderator)
Glaser är författare, regissör och dramatiker och arbetar som Creative Research Force på Interactive Institute, lärare på Konstfack och är även flitigt anlitad som processledare, moderator, projektledare och metodutvecklare.