Butch Tribute

En hyllning till queer, kvinnlig maskulinitet!

Gästspel under Stockholm Pride 2023 i samarbete med Stolt Scenkonst

Föreställningsserien Butch Tribute av och med danskonstnärerna Marte Reithaug Sterud [NO] och Ann-Christin Kongsness [NO], är ett konstnärligt och politiskt verk som utforskar vad en butch är och kan vara. Termen butch används för maskulina kvinnor i queergemenskapen – en grupp som ofta marginaliseras eller osynliggörs. I detta projekt gestaltar Sterud och Kongsness olika typer av queer, kvinnlig maskulinitet för att bidra till att diversifiera representationen av butchar.

Butch Tribute visas på Turteatern under Stockholm Pride 2023 i tre föreställningar; Flørt, Roser och Flanelldrøm. I Flørt tar Sterud och Kongsness fullt ägarskap av scenen. De är aktiva, kontaktsökande och flörtar. De låter sig inte tappa bollen och blir taggade av responsen. De insisterar genom sin betraktande blick på att vara subjekt snarare än objekt. Utgångspunkten för Roser var att skapa en butch-version av koreografin ”Rosas danst Rosas” (1983) av Anna Teresa De Keersmaeker, ett verk som förenar ett feminint uttryck med den minimalistiska danskonsttraditionen. Flanelldrøm är en intim duett mellan två butchar i ett landskap av flanellskjortor. Äntligen får butch-on-butch-relationer den episka kärlekshistorien de förtjänar.

Sterud och Kongsness möttes genom ett teoretiskt och personligt intresse för relationen mellan dans, kropp, genus och performativitet. I deras tidigare produktion Soft Manifesto, som hade premiär på Black Box teater 2015, utgick berättelsen från en androgyn och tvetydig kropp. Föreställningen hade ett lekfullt och flytande förhållande till genusuttryck och rörde sig in och ut i olika kroppsgestaltningar. I juni 2018 satte duon upp Skeiv dansekunst – en serie samtal (www.skeivdansekunst.no) under Oslo Pride. Här medverkade sexton danskonstnärer som alla aktivt tog ställning i frågor kring könsuttryck och sexualitet. 2021 hade de premiär för den fleråriga scenkonstproduktionen Butch Tribute, en hyllning och utforskande av queer kvinnlig maskulinitet.

Medverkande, koreografi och regi: Ann-Christin Kongsness, Marte Reithaug Sterud

Musik: Kari-Helene Blystad, Ragnhild Nelvik Bruseth

Låt: “Vrimmel” av Anne Grete Preus

Sång: Frida Ånnevik

Ljusdesign: Elisabeth Kjeldahl Nilsson

Kostymedesign: Alva Brosten

Grafisk design: Ylva Greni

Producent (produktion): Hanne Frostad Håkonsen

Producent (turné): Maria Lothe

Konstnärlig vägledning: Loan Ha, Per Roar, Hanne Frostad Håkonsen och Desiree Bøgh Vaksdal

Produktion: DansiT, Black Box teater, Kunsthuset Wrap, RAS i Sandnes

Foto: Marin Håskjold, Ingrid Styrkestad

Film: Maja Wilhite-Hannisdal

Med stöd av Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fritt Ord och FFUK