Repertoar

Aktuella föreställningar:

Turteatern 50 år

1970-2020

2020 var det 50 år sedan Turteatern startade i en källarlokal i Gamla stan. Detta uppmärksammar vi på olika sätt, bland annat genom en jubileumsantologi. Antologins innehåll publiceras löpande via våra digitala kanaler och samlas i en tryckt bok som kommer ut sommaren 2021.


Nosferatu 2: vampyrens återkomst

1 oktober - 3 november

I en klassisk uppföljare som välkomnar såväl återvändare som nya skräckfantaster följer vi med vår favoritvampyr på nya rysliga äventyr och pirriga överraskningar. Tillsammans med vännen Fladderfredrik packar Nosferatu in sig i kistan och lämnar sitt mörka slott. Vågar du följa med?


Kvinnor och skog

12 - 27 november

Med sitt nya verk Kvinnor och skog ger sig koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS med team in i skogen och i kast med det långa perspektivet.


Residens: Aurelia Le Huche

Under perioden 22/11- 12/12 genomför scenkonstnären Aurelia Le Huche residens på Turteaterns lilla scen. Hon kommer där att arbeta med kommande föreställningen Blessed be the mourning ones, som har premiär på Benhuset (Katarina kyrkogård) i februari, för att senare under våren 2022 gästspela på Turteatern.


Residens: Mille Bostedt

Mille Bostedt har residens på Turteatern i december för att vidareutveckla sin monologföreställning ”Gud skapade människan och jag skapade kuken”. Föreställningen är ett scenkonstverk som rör sig mellan teater och performance och handlar om transpionjären Michael Dillon.


Nibelungens Ring

Framflyttad pga Corona, förmodad premiär 2022

Wagners 16 timmarsopera som tre timmar teaterfest. Genomspjälkad och återkondenserad. Massaker av alla fyra delar: Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök. UTSKITEN och ANALOG. The show must go offline.


Arkiv:

En kväll om kvinnorna och skogen

21 september

Koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén arbetar med sitt nya verk ”Kvinnor och skog” och tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska och Turteatern bjuder hon in till en kväll på temat.


The End of Books (gästspel)

9 - 12 september

I en tid där bokens död årligen förutspås, tar Sticky Drama utgångspunkt i Octave Uzannes novell ”The End of Books” från 1894 för att producera en ljudbaserad teaterföreställning där den föränderliga bilden av författaren och läsaren undersöks.


Bitch (gästspel)

25 - 29 augusti

Bitch är en soloföreställning som sker för en publikmedlem i taget och är en slags exorcism av dans-, ljud- och röstritualer. En Bitch kommer ta hand om dig och ta dig på en resa som förvandlar nutida dans till ritualer inspirerade från häxkonstens historia.


UngaTur: residens Paradiso

juli

Under juli månad kommer UngaTur inta Turteaterns lokaler och arbeta med ett devisingprojekt som tar avstamp i William Shakespeares En Midsommarnattsdröm. Ett mindre, förhoppningsvis fysiskt, publikmöte planeras till sista helgen i juli.


Residens: K.Polyfon

6-11 juni

Inför K.Polyfons kommande produktion med arbetsnamnet Leviata – tillbaka till naturen! träffas regissör Gustav Englund, skådespelare Rasmus Luthander och dramatiker Annika Nyman för att genomföra en veckas workshop med nyskriven text.


Residens: Marcus Baldemar och Eliisa Erävalo

14-27 juni

Markus Lär Sig Finska är en rimmande dansföreställning för barn där vi normkritiskt kan relatera till flerspråkighet. Föreställningen blandar friskt finska och svenska som en protest mot idén om språkrenhet och behandlar ämnen som nyanser av flerspråkighet, språkbortfall och skam.


Hjältinnor (gästspel)

22 maj - 30 maj 2021

En pjäs för barn om kvinnor som förändrat världen. En pjäs som inspirerar barn att kämpa för sin frihet att göra vad man vill och det man drömmer om.


Stolthet och fördom

19 mars - 30 maj 2021

Amanda Apetrea och Lisen Rosell gör Stolthet och fördom. En fri tolkning av Jane Austens eviga verk. En hyllning av läsarna, kvinnors skrivande och enhandsläsningen och en bajshög på finrummet och klassamhället och dess kolonialistiska arv.


Residens: MASTER OF ARTS, STOCKHOLMS UNIVERSITET

18-24 januari, eventuella framtida publika arrangeman kan tillkomma

Masterstudenterna i performativa studier på Teatervetenskapen vid Stockholms Universitet genomför ett residens på Turteatern. Under veckan arbetar de med sitt projekt SOS! Theatre, Save Our Souls.


Residens: Linda Blomqvist

Residens 2-14 mars

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. I mars har Linda Blomqvist residens på vår lilla scen.


Residens: BRAVO TOGA

16 november - 13 december 2020

TUR vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. 2014 startade vi därför ett residensprogram, då vi under […]


UngaTur: Klimax

4-11 oktober 2020

Fyra ungdomar väljs ut till ett statligt pilotprojekt mitt under pågående kravaller. Genom kulturen ska de bildas och växa som människor för att bidra till den önskvärda samhällsutvecklingen. Men vad händer i en värld där gråskalorna suddas ut i takt med att den kollektiva upplevelsen av kvalitet och godhet stärks? Ett gästspel av UngaTur.


Gästspel: Råttmånaden

18-20 september 2020

Råttmånaden är en tät och utdragen tid. Det är en plats som utgörs av undflyende flöden, rusket, parasiter som visar […]


Residens: SUBFRAU

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. I mars har det konstnärliga kollektivet SUBFRAU residens på vår lilla scen.


Unga Tur: Trubbel i Paradiso

2020 juni

På grund av rådande pandemi utgår UngaTurs årliga Paradisofestival på Turteatern. Men det hindrar dem inte från att dela med […]


Nosferatu 4-7 år

Nypremiär 11 februari

Nosferatu är en vampyr som bor ensam i ett mörkt slott. Hen försöker få tiden att gå genom att klura fram det bästa skrämselbuset, prata med sin vän Fladderfredrik och skriva brev till döden. Tillsammans med Råttrik – en råtta som kan spela orgel – väntar Nosferatu på sina nästa besökare… Törs du hälsa på?


Flottarkärlek – en rörelsens minnesruna (gästspel)

4 december - 8 december

Flottarkärlek är en råfysisk och poetisk gestaltning av ett arbetararv. En rörelsens minnesruna över arbetarna som forslade timret från skogarna till sågverken längs kusten. En föreställning om kroppsarbete, romantik och naturens kraft. Om svett, fukt och osande intimitet. Om smärta, rädsla och död. Om frihet och vårens vatten som kallar.


Utrotning (gästspel)

19 november - 30 november

I en europeisk storstad söker tre unga vänner det som ska ta dem bortom den grådaskiga vardagen och närmare det sanna livet. En becksvart hedonistisk utekväll i vår samtid.


Valkürians uppståndelse – nyårsgästabud på Turteatern

31 december 2018

Valkyrior, mjöd, valhall-dancefloor, spådom, E-typ, glitter, vikingakamp, rajraj, supé, spenar, trälar, operakör! Party like Valhall till valkyriornas uppståndelse! Välkommen till […]


Det sista eposet

28 september - 16 november

I Det sista eposet möter vi Lilith – en oläcker tjej, en man som blivit allergisk mot samhället, filosofen Simone Weil, en dystopisk prins och sex imaginära astronauter som försöker lista ur hur det är att bo på den röda planeten. Det sista eposet är en berättelse där existentiella, personliga och politiska frågor vecklar ut sig i parallella universum, ett slags antihjältarnas epos 2.0.


Residens: Amanda Apetrea

21–27 januari 2019

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte och upplåter våra lokaler till scenkonstnärer att utveckla nya produktioner i form av residens. 21–25 januari har Amanda Apetrea residens på vår lilla scen och kommer utveckla den nya föreställningen SPRINGTIME. I SPRINGTIME drömmer Apetrea och Sigourney om en oändlig, queer soluppgång.


Residens: Joel Nordström

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. I januari har dramaturgen Joel Nordström residens på vår lilla scen.


Residens: Ellinor Ljungkvist

2 december - 15 december

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. I december har koreografen Ellinor Ljungkvist residens på vår lilla scen.


Dramalabbet: Färskpressat med Ivar Waldemarson

29 MARS - IVAR WALDEMARSON

”Kontraktet” är en relationskomedi om vardagen, om viljan att bryta sig ur den och om skräcken att en ska förlora det bästa en har.


Vikingarna på Helgeland

29 november - 31 december 2018

Året är 930 och Erik Blodyxa härskar över Helgeland. I det frusna norden kämpar tre mäktiga män och en ännu mäktigare kvinna om vem som skall hämnas på vem. Vikingarna på Helgeland är ett epos i tolv avsnitt, fritt efter Ibsen, i regi av Turteaterns konstnärliga ledare Marie Nikazm Bakken. Seriestart 29 november och säsongsavslutning med Valkyriaritt på nyårsafton.


Monument

Premiär 22 mars 2019

På Unescos världsarvslista finns nu 1073 byggnader, objekt och naturområden som valts ut att bevaras till eftervärlden. Frankrike vill lägga till baguetten på listan. Monumentens främsta funktion är att framkalla minnen. Frågan är bara vad det är vi vill påminnas om? Ett samarbete med koreografen och filmaren Gunilla Heilborn.


Residens: Sandra Medina & Lisen Rosell

21 oktober – 3 november
Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten.


Grottbjörnens folk

Bokningsbar för turné fr.om. våren 2020

Välkommen in i neadertalarnas grotta. Till lägereldarnas, mammutarnas och Jondalars tid. En arkeologisk odyssé baserad på stenålderns stora hjälteepos om Ayla av Jean M. Auel. Bokningsbar för turné fr.o.m. hösten 2019.


Läsgruppa

Läsgruppa är ett erbjudande för teaterbranschen att mötas och tänka tillsammans över teoretiska texter. Syftet är att skapa en plats för att mötas och driva diskursutveckling i teaterfältet.


UngaTur: Between (gästspel)

14 september - 4 november 2018

Med Between fortsätter UngaTur undersökandet av flickskapet som påbörjades med föreställningen Du vet havsdjupen, 2015. I Between möter vi Ana, som nyligen förlorat en vän. Föreställningen spelas i ett intimt scenrum där publiken genom hörlurar, rörelser och ett perspektivförskjutande narrativ får bli Ana en stund. Hur är det i hennes flickrum?


TANGILIQUE

Turné hösten 2018

Hon har game:at 96 timmar i sträck.
Hennes partner in crime har stupat. För längesen.
Det är i början på mars. Om tre år försvinner han.
Men just nu dricker dom O’boy och kollar Oprah.
Tangilique är en warrior. Wonderwoman. Stenhård. Ett hjärta i en superhjältedräkt med siktet inställt för att krossa en sista boss.


Workshop: Louisa Yaa Aisin aka Yaa Lioness

13-14 oktober 2018

I samarbete med det finska scenkonstkollektivet Blaue Frau har vi bjudit in performance- och konceptkonstnären Louisa Yaa Aisin aka Yaa Lioness (GH/DK) för en workshop under temat poetisk aktivism och normkritik den 13 och 14 oktober.


Busungar på stan

Spelas i Norrtälje 29 juni-13 oktober 2018

En spännande teaterpromenad i Norrtälje. Följ med Emilie och hennes bror Ivan när de letar efter den försvunna hunden tuffs.


Independence Day (gästspel)

23-25 augusti 2018

Independence Day är en rasande och poetisk föreställning av Nina Jeppsson om Aileen Wuornos som upplöser, förgör och frigör teatern och musiken, tiden, kronologin och de linjära berättelserna. Låter världen veckla ut sig genom att noggrant klippa sönder utan att på nytt sätta samman den igen.


I CLONI (gästspel)

10-12 augusti 2018

Den prisbelönta och kritikerrosade scenkonstnären Lisa Lie frossar i referenser från äventyr, natur och kulturarv. Tillsammans med PONR rör hon ihop en sagolik häxbrygd av performance, trash, övernaturliga krafter och humor.


Residens: Nina Jeppsson

28 maj - 10 juni 2018

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. I januari 2014 startade vi därför ”Turteatern Residens”. 28 maj – 10 juni har Nina Jeppsson residens på vår lilla scen och kommer utveckla den nya föreställningen Independance day som visas på Turteatern i slutet av augusti.


Residens: Lisen Ellard

23 april - 12 maj 2018

Vi vill att teatern ska vara en plattform för konstnärligt utbyte. 23 april – 12 maj har Lisen Ellard residens på vår stora scen.


Jag, Händel (gästspel)

18-20 april 2018

”Lukten av säd, kiss och rutten fisk var det första som kom emot mig.” Vi har tagit denna barocka juvel […]


Visit Qo’noS [Qo’noS yISuch]

3 februari - 24 mars 2018

The Klingon Institute of Cultural Exchange demand your presence at our Terra-Friendly© presentation of Klingon culture and customs.


Desperado

Premiär 10 november 2017

Efter hyllade Kamratföreningen Leviathan är performancekompaniet POSTE RESTANTE tillbaka! Den 10 november är det premiär för deras nya verk DESPERADO som vi stolt samproducerar i samarbete med MDT.


UngaTur: Boys don’t cry

12 augusti - 9 september 2017

”När jag grät senast? Oj det minns jag inte. Väldigt längesen i alla fall. Ibland vill jag gråta men det […]


UngaTur: Paradisofestivalen #9

4-6 augusti 2017

4- 6 augusti är det dags för den #9:e upplagan av UngaTurs Paradisofestival. Scenrum, foajé och torg kommer svämma över av föreställningar, workshops, öppen scen och festivalhäng från eftermiddag till natt i dagarna tre.


Very Understanding Radio Dance Festival 19-24 maj

19-24 maj 2017

Festival med föreställningarna: Radio dance, I’m a very understanding woman, BOATS och On air.


Gästspel: Whenever there are people to dance, until than we´re gonna

27-29 april 2017

Välkommen till en interaktiv och förförisk resa. En lek som blandar språk och traditioner där den enda begränsningen är obegränsad fantasi. Ett gästspel av de feministiska scenkonstkompanierna Blaue Frau (FIN) och Teraz Poliz (PL).


Politiska Snuskbarn – i tredje andens tarm

10-30 april 2017

En kabaré för Gud. För tredje gången gästar den frireligiösa fria teatergruppen ”Hej vad det svänger i kyrkan” Turteatern med sin aldrig sviktande mission att sprida budskapet om Gud.


Gästspel: Lillami$$rudeyardkipplingS01E01.mp4

28-29 mars 2017

Jag har utgått från Kiplings Djungelboken, Alex Loonins MI$$ och ledsna djur. /Stina Kajaso
Ett gästspel av Dramalabbet.


Hamletmaskinen

11 feb - 8 april 2017

Hjärtligt välkommen till vår raveyard och århundradets spökfest!
En exorcism i fem akter.


Residens: Sofia Södergård

6-26 mars 2017

2014 startade vår residensverksamhet då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. 6-26 mars har dansaren, koreografen och skådespelaren Sofia Södergård residens på vår lilla scen.


Gästspel: Den lille prinsen (från 7 år)

21-27 januari 2017

Arabiska Teatern gästspelar på Turteatern med en av världens mest populära berättelser på arabiska. En berättelse om den lille prinsens äventyr fylld av glädje, sorg och betraktelser över livet.


Residens: Anne Jonsson

1 jan - 28 feb 2017

I januari 2014 startade ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. I vår kommer regissören Anne Jonsson att göra research kring frågor som berör bildberättande och visuell kommunikation.


UngaTur: Duva

19 nov - 22 dec 2016

En satirisk och humoristisk föreställning producerad av UngaTur, fritt baserat på Erik Beckmans absurda roman Kameler dricker vatten. Förortstorgets offentliga rum äts upp av konsumtionsålderns förföriska Kaba; den högteknologiska gallerian.


Britney

5 nov-17 dec 2016. Stora Teatern, Göteborg 8 mars 2017.

“She taught us all how to be fearless, and the industry wouldn’t be the same without her.” /Lady Gaga I regi av Py Huss-Wallin. Gästspelar på Stora Teatern i Göteborg 8 mars.


Katastrofen

14-31 okt 2016

Du behöver inte oroa dig. Världen kommer att gå under. Du har inte upptäckt det än, men Katastrofen är redan här. En tillväxtvidrig föreställning, producerad i samarbete med Teater Lacrimosa.


S.A.D. (gästspel)

6-10 sept 2016

Shake it Collaborations Tove Sahlin i samarbete med de internationella artisterna Winnie Ho, Joy Mariama Smith och Hana van der Kolk, dissekerar sorg i en kollektiv ritual.


Svenska Hijabis (residens)

17 apr - 6 aug 2016

Svenska Hijabis, communityteater i regi av America Vera-Zavala tas fram under våren och början av hösten i ett residens på Turteatern.


UngaTur: Paradisofestivalen

12-14 augisti 2016

8:e upplagan av UngaTurs scenkonstfestival Paradiso. Föreställningar, workshops, öppen scen och festivalhäng för alla åldrar men speciellt för dig mellan 14-25 år.


Residens: Manda Stenström

2016-2017

I januari 2014 startade ”Turteatern Residens”, då vi under koncentrerade perioder upplåter våra lokaler till fördjupning inom scenkonsten. Under 2016 har Manda Stenström haft dramatiker-residens hos oss då hon arbetat fram flera pjäser som haft premiär på andra scener under året.


Kungafamiljen (Gästspel)

14-22 maj 2016

Landet befinner sig i en moralisk kris och behöver vägledning. Det måste bli skärpning! Det måste bestämmas något bra! Kanske är en ny kungafamilj lösningen?


S.A.D. (Residens)

2-11 maj 2016

En serie oregelbundna performance-händelser som utvecklas av Shake it Collaborations Tove Sahlin i sällskap av internationella gäster. Projektet utvecklas under ett residens under våren och återuppstår i en perfomanceserie på Turteatern hösten 2016.


Giselle Revisited (Gästspel)

23-29 april 2016

I Giselle re-visited ställs dokumentärt material mot den ikoniska klassiska baletten Giselles koreografi och handling. En kärleks- och försoningsakt för alla de som någon gång gjort uppror eller någon gång kommer att göra det.


Dinosauria (6-9 år)

2016-2017

Mitt i Juratidens mest storslagna och spirande tid möts de vilsegångna dinosaurierna Stigge och Rappe i skuggan av jätteormbunkarna och blir blixtförälskade. Men den ena är växtätare den andra köttätare…


Kamouflage – mönster i rörelse (Gästspel)

9-16 april 2016

Ett gästspel i samarbete med MDT. Koreografen och scenkonstnären Katja Seitajoki tillsammans med tre dansare hur olika rörelsespråk kamoufleras i varandra. Bakgrunden och kropparna blir en hybrid mosaik. En strategi där makthierarkier mellan kroppar sätts ur spel och meningsbärande system måste tänkas om.


Taktiska meditationer (Gästspel)

11 - 27 februari 2016

Gästspel av Nyxxx. Svärmar, drönande och kollektiv kontemplation av och för cyborger i kris. Du vänder dig bort från världen och kliver in en ljudande och lysande zon. Det handlar inte längre om överlevnad, utan om att överskrida det du försöker leva med. Du ser på världen från andra sidan den svarta spegeln.


Analyze this (Residens)

15-18 januari 2016

En one-to-one föreställning där du är terapeuten och träffar din klient, skådespelaren, under en 45 minuter lång terapisession.


Forum T: Aisthesis #1 & #2

5 & 12 mars 2016

Två samtal om estetik och kritik. Medverkande: Tiina Rosenberg – Stockholms Universitet, Sara Abdollahi – Kultwatch, Anders Olsson – Svenska akademien/Stockholms Universitet, Cecilia Djurberg – Svenska Teaterkritikers förening, Sophie Allgårdh – Svenska AICA, Andreas Wikblom -Uppsala Universitet, Alex Rodallec – Kultwatch, Thomas Olsson – Svenska AICA.


Äldreomsorgen i Övre Kågedalen (utsålt)

28 november 2015 - 19 mars 2016 (utsålt)

Pojken Pyret och hans morfar Holger, ser på världen ur ett diaboliskt raster, där allt blir dess motsats och allt ont är av godo. Fritt efter Nikanor Teratologens 90-talsklassiker.


What happens in Kärrtorp stays in Kärrtorp

13 - 19 december 2015

Välkommen till Kärrtorp! What happens in Kärrtorp Stays in Kärrtorp. Guidad av ÖFA-kollektivet får du bege dig in i det […]


ÖFA: ON TUR

3 - 5 december 2015

ÖFA-kollektivet har ett residens på Turteatern och får härja fritt på vår lilla scen i vinter!  I samband med festivalen […]


UngaTur presenterar: Du vet havsdjupen

1 sept - 3 okt 2015

Vi följer Gloria och Frida genom området där de växer upp, där de går varje dag, där de bor och går i skolan och håller på att sprängas. Genom sina barndomslekar och tonårsfantasier skriver de om stadsrummet till ett flickrum.


ÖFA: DANCEOKE för hela familjen

21-22 november 2015

ÖFA: DANCEOKE för hela familjen. DANCEOKE är nästan som kareoke fast istället för att sjunga ensam så dansar vi tillsammans. 50 kr/barn och vuxna, eller frivillig summa. Betalning kontant i dörren! Biljettintäkterna för ÖFA: DANCEOKE går oavkortat till UNHCR.


Residens: Nadja Hjorton / Medea

16 - 27 november 2015

Medea är Nadja Hjortons nästa koreografiska verk i vilken hon kommer att fortsätta att undersöka koreografi och dans tätt sammanbundna […]


Billy Bloom – ensam som Gud

16 okt - 11 nov 2015

”Det står skrivet i stjärnorna att en freak ska vägleda mänskligheten in i ljuset av den nya tidsåldern. Det är du, Billy Bloom!” En monologföreställning av och med Michal Axel Piotrowski baserad på utdrag ur romanen Freak Show av den amerikanska klubblegenden James St. James.


Rädda björnen (turné)

2015-2016

Med hjälp av fynd i marken, sjungande träd och talande insekter får barnen upptäcka en spännande historia på sin egen gård. Hyperinteraktiv arkeologi där barnens fantasi och uppfinningsrikedom står i fokus.


Shake it festival

15-16 maj 2015

Shake it Collaborations, gästar Turteatern under maj och spelar föreställningar ur sin repertoar. SiC är ett scenkonstkompani som livligt turnerat sina verk Roses & Beans, My Own Bodies, och Det enda könet både nationellt och internationellt. Du kommer även få ett smakprov av den helt nyskrivna produktionen Miss U i en unik konsertversion.


Residens: All makt åt helvete

Publika visningar 6 - 7 maj 2015

Mellan 4-10 maj har vi bjudit in skådespelarna Andrea Björkholm och Nils Granberg till vårt residensprogram för att utveckla projektet All makt åt helvete. Residenset kommer presenteras i form av publika föreställningstillfällen den 6 och 7 maj kl 19.


Blue Motell

17 - 19 april 2015

Succén från Black Box i Oslo av den prisade och tidigare Sons of Liberty-medlemmen Lisa Lie gör ett unikt besök på Turteatern i samarbete med MDT. Blue Motel undersöker verklighetsflykt som positiv strategi och som en kollektiv rörelse. En shamansk initiering och en europeisk utbildningsresa i ett.


Frasse och Mats – The Real Mens Show

13 april - 2 maj 2015

Välkommen till årets fetaste krogshow med publikfavoriterna och tillika raggningsexperterna Frasse och Mats. Här kommer en show som bäst beskrivs som ”Ladies night” möter Ulf Brunnbergs ”manskanal” med garanterad icke-feministfitta på slutet.


Residens: GLQ

2 - 15 mars 2015

GLQ – är en konstnärstrio bestående av scenkonstnärerna Mariana Suikkanen Gomes, Mattias Lech och Benjamin Quigley. Under mars är de inbjudna till vårt residensprogram för att utveckla ett nytt verk.


Pasca och Perna ser på Europa

Bokningsbar för turné våren 2015

En lustfylld och galen föreställning som med sagans och improvisationens öppenhet leker med stora frågor i vår europeiska samtid. Pasca bryter sig fri från sin syster och ger sig ut på ett äventyr genom Europa. På sin resa får hon möta gränsvakter, mystiska politiker och det trehövdade odjuret Trojkan.


People Respect Me Now

12 mar-5 maj 2015. På turné våren 2016

”Om jag haft makt som en diktator och velat skapa en situation med mesta möjliga kriminalitet, då skulle jag ha skapat samhällen ungefär likadana som de vi har nu.” Niels Christie, kriminolog. Ingen hade sett några ”signaler”. Ett haltande samhällsnät av socialarbetare, lärare, föräldrar, jurister och kuratorer försöker förstå det fruktansvärda som hänt. I samarbete med Lumor.


Residens: Universalsköte

5 januari - 8 februari 2015

UNIVERSALSKÖTE undersöker den feministiska kraften i mjuka värden. De skapar återkommande uppdykande trygga rum för inspiration, kraft och samförstånd mellan kvinnoidentifierade personer. I januari har vi bjudit in Universalskötet till vårt residensprogram.


UngaTur: Rickard III – jag är ert monster

17 november - 29 december 2014

Turteatern Residence presenterar Anna Wadström som i denna nya tolkning av Rickard III ikläder sig rollen som den makthungriga anti-hjälten. En berättelse om en människa född rakt in i sitt egna utanförskap.


Forum T

samtalsserie 6 november - 12 december 2014

I samarbete med ABF och Fria Tidningar bjuder vi in till föreläsningar, samtal och aktiviteter kopplat till föreställningen Sånger för Norden under november och december. Alla programpunkter är gratis, men föranmälan krävs.


Sånger för Norden

1 nov - 17 dec 2014

En musikalisk konvoj vältrandes i den nordiska neonationalromantiken av Nils Poletti med musik av Daniel Rossetti.


Residens: Eliisa Erävalo, Hanna Strandberg

27 november - 7 december 2014

Under koncentrerade perioder upplåter teatern sina lokaler till fördjupning och forskning inom scenkonsten. Vi bjuder nu in Eliisa Erävalo och Hanna Strandberg som hos oss kommer utveckla konceptet ”Winner for now”.


Gästspel: Human Agency

11 - 13 sept 2014

Ett kontemplativt spel för avatarer och människor. Välkommen till Human Agency, en organisation som har 12 röster men inga kroppar.

Gästspel av: Nyxxx


Gästspel: Jordägarna

26 - 30 aug 2014

En musikalisk fabel om arv, inspirerad av Björn af Kleens uppmärksammade reportagebok ”Jorden de ärvde”.

Gästspel av: TeaterVariant


Skepp O´hoj!

26 jun - 8 jul 2014

En båt med mystisk last lägger till vid kajen. Syskonen Emelie och Ivan hamnar i ett spännande och roligt äventyr ombord på båten. Spelas i Societetsparken i Norrtälje.

Av: Robert Sjöblom


Grizzly Man II

3 - 21 maj 2014

En soloföreställning om våldsam död. Nej, om björnar. Nej, om kändisar som är onda björnar som äter upp dig. På ett roligt sätt.

Gästspel av: Stina Kajaso


Äventyret – gumman och katten

bokningsbar för turné våren 2015

Förskolan får besök av hantverkarna Jönsson och Croll. Ett teatralt och interaktivt utomhusäventyr med dråpliga och spännande scener på barnens egen gård. Snart börjar de två, med hjälp av sina verktyg och att berätta den spännande historien om gumman som för länge sedan bodde i en stuga där gården nu ligger.


CMMN SNS PRJCT

4 - 24 apr 2014

Vad betyder det att ge? Att få? Att äga? Att ägas? Och hur ser modern dans egentligen ut? I Common Sense Project förvandlas teatern till en öppen marknad bortom den rådande marknadslogiken och upphovsrätten.

Regi: Nils Poletti


Revenge

27 feb - 2 mar 2014

Låt oss prata om strukturer och rasistiska föreställningar. Låt oss prata om makt och segregering. Låt oss prata om ekonomiska ”separate but equal” lagar. Ta det personligt det är riktat mot oss alla.

Gästspel av: Kvalitetsteatern


Begränsat utrymme

15 feb - 19 mar 2014

Begränsat utrymme rör sig i sexuella gråzoner och är en dramatisering av Py Huss-Wallin baserad på Henrik Bromanders serier.

Av: Py Huss-Wallin


Residens: Lisen Rosell, Monstertruck

17 - 23 jan 2014

Lisen Rosell slås gång på gång av att hon vet mycket lite om världen. Nu vill hon ha uppriktiga svar på sina funderingar och vänder sig med 50 frågor till sina frånskilda föräldrar.

Av: Lisen Rosell


Den svenska apans 100 röda drömmar

9 november 2013 - 30 maj 2015

Likt efterkrigsmänniskan med hennes pessimism som vände sig till absurdisterna, vänder vi oss till Joakim Pirinen.

Av: Nils Poletti


14 år till salu

18 - 30 nov 2013

14 år till salu är 14-åriga Tessans egna historia. Hon lever ett välanpassat liv i en mellansvensk stad. Tessan dras in i en ond cirkel av självförnedring och prostitution i jakt på bekräftelse.

Gästspel: Regi – Isabel Hillborg Text – Caroline Engvall


Materia – Jag är inte Linda Lovelace

11 sept - 26 okt 2013

Materia är en pjäs om makt och förnedring, om ägande och frihet, om kropp och förtingligande. Det är berättelsen om en kvinnas kamp för rättvisa och självrespekt trots misstro från en hel värld.

Av: Lumor


To Make This Up

27 sept - 6 okt 2013

En helkväll i två akter som både ger närkontakt med formsäker och smart dans i Helena Franzéns koreografi och livekonsert med Stefan Johansson med band.

Av: Helena Franzén och Stefan Johansson


amorina

22 mar - 11 apr 2013

Greve Falkenburg, fadren till de tre syskonen Henrika och tvillingarna Rudman och Willhelm, väntar att förbannelsen som en gång drabbat släkten skall fullbordas. Tro inte att ni kan ändra ert öde. Tro inte att ni är fria.

Av: Turteaterns konstnärliga ledningstrojka


Den nya gudomliga komedin

2012-2013

Den gudomliga komedin var Dantes sätt att göra upp med det moraliska och religiösa fördärvet i Italien på 1300-talet. I Sverige år 2012 har Gud inte lika stort inflytande på samhället, men det betyder inte att vi saknar religion.

Av: Erik Holmström


SCUM-Manifestet

2011-2013

SCUM-Manifestet är en av litteraturhistoriens starkaste texter. Något liknande har du aldrig hört sägas om manlighet och mänsklighet. Det går inte att förklara mer. Kom bara.

Av: Valerie Solanas Regi: Erik Holmström


Gåsen

2012-2013

Den fattiga flickan Lolla försörjer sig bäst hon kan genom att arbeta på fabrik tills den dagen hon köper en gås för sina sparpengar.

Av: Nils Poletti


EAT IT!

18 jan - 10 feb 2013

Denna tragikomiska och högst aktuella föreställning kommer att guida dig hela vägen från socialt accepterad bantning till utkanten av svält på nolltid.

Av: Rebecca Westholm/Ruby Rose


undergången

27 dec 2012 - 8 jan 2013

Världen kommer att gå under.
Du kommer inte att få vara med.

Av: Tjusningen


SQUARE PEG ROUND HOLE

15 - 23 okt 2012

En föreställning om små och stora maktspel. Vad händer om vi sätter hinkar över våra huvuden och gör en egen bastuklubb (utan att basta, för vi tycker egentligen inte om att basta) – kan vi styra världen då?

Av: Kvalitetsteatern


Ett föredrag om att försvinna

7 - 29 sept 2012

Föreställ dig att det går att försvinna. Föreställ dig att du har raderats och inte längre finns på din adress. Föreställ dig ett liv utan dig själv.

Av: Gustav Englund


Busungar på stan

4-12 juli 2012

Norrtälje vid förra sekelskiftet – segelbåtarnas och ångfartygens tid. Följ med Emilie och hennes storebror Ivan på ett spännande äventyr längs Norrtäljeån.

Av: Robert Sjöblom


Politiska snuskbarn och deras djur

14-30 jun 2012

Ett övertramp, en provokation, en smekning, en kyss, en tröst, en längtan, en spottloska, en kittling, ett piskrapp, ett stön. Vi är barn av vår tid, snuskiga elaka små barn och vi ”leker” djur!

Av: Ensebeln Regi: Nils Poletti


finimini

apr - maj 2012

Finsk scenkonstfestival på Turteatern


Frankenstein

26 feb - 3 apr 2012

Allt är skapat, allting går att skapa. Livet är ingen hemlighet, bara ett recept, exakt rätt antal livlösa partiklar i regelbunden rörelse.

Av: Helena Granström fritt efter Mary Shelley
Regi: Carina Ehrenholm


Avatarvaro

8-11 dec 2011

Det här är en inbjudan till att bli styrd. Verket tar kontrollen över din kropp. En vänlig röst leder dig genom scener och situationer. Du blir avatar.

Gästspel av: Nyxxx


Juliette

23 april - 19 nov 2011

Juliette, den unga flickan på klosterinternat som upptäcker och lär sig bejaka sin sexualitet, hur mörk, morbid och blodtörstig den än visar sig vara.

Regi: Nils Poletti fritt efter Markis de Sade


Infestus

14 nov - 5 dec 2011

Martin vet om att han är pojke men har så länge han kan minnas velat vara flicka istället. Vad händer med personen i den könade kroppen om könet är det som spelar roll?

Gästspel av och med: Aleksa Lundberg


Hemligheten

2011

Hemligheten är en upplevelsevandring för barn från 4 år. Med hjälp av barnens egna iakttagelser, fynd och fantasier växer en oförglömlig saga fram inför deras ögon och öron mitt ute i naturen!

Av: Robert Sjöblom