Vikingarna på Helgeland

Vikingarna_pa_HelgelandS01_ver1_600

I ett land där somrarna är korta och vintrarna varar i en livstid, lever vikingar, bönder och trälar sida vid sida. Året är 930 och Erik Blodyxa härskar över Helgeland. I det frusna norden kämpar tre mäktiga män och en ännu mäktigare kvinna om vem som skall hämnas på vem.

Vikingarna på Helgeland är ett epos i tolv avsnitt, fritt efter en tidig opera av Henrik Ibsen, i regi av Turteaterns nya konstnärliga ledare Marie Nikazm Bakken. Seriestart 29 november och säsongsavslutning med Valkyriaritt på nyårsafton.

Ta en öl och en bit mat i vårt värdshus och förbered dig på blod, svett och mjöd i tolv mörka vinterkvällar.

Nu blir Ibsen vikingasåpa, Wanda Bendjelloul, DN scenhöst
Seriefrossa från teaterscenen
, Emma Sundelin, ETC
Föreställningar att se fram emot i höst, Johan Hilton, DN
Turteatern gör teater i tv-serieformat, Jimmy Håkansson, Nöjesguiden


VIKINGARNA PÅ HELGELAND

Detta har hänt: Bröderna Sigurd och Gunnar har rest till Island där de träffar Örnulf från fjordarna och blir genast förälskade i hans dotter Dagny och fosterdotter Hjördis. En isbjörn vaktar Hjördis säng och hon har svurit att gifta sig med den som lyckas dräpa den. En av bröderna dräper isbjörnen och de rövar med sig Hjördis och Dagny. Handlingen tar sin början fem år senare. Hjördis bor nu med Gunnar på Helgelandskusten i Nordnorge och Dagny är gift med Sigurd som härjar runt i sitt vikingaskepp. Det är vinter, det är storm och en främmande man har just gått i land.

 

vikingarnaS01E01_KlaraG_1200

TORS 29 NOV KL 19
Avsnitt 1: Den gamle och havet

Örnulf från fjordarna och hans sju söner sätter kurs mot det kalla Norden för att hämnas rovet på hans döttrar. På resan över havet väntar faror och det blåser upp till storm.

knapp2

 

vikingarnaS01E02_KlaraG_1200

LÖR 1 DEC KL 19
Avsnitt 2: Boys on the Beach
Örnulf söker skydd från stormen i en fiskeby på Helgelandskusten. Där möter han sin gamle fiende Sigurd den starke som rövade bort hans döttrar. De drar svärd och i kampens hetta dyker fler bekanta ansikten upp.

knapp2

 

Vikingarna_pa_HelgelandS01_ver1_1200

FRE 7 DEC KL 19
Avsnitt 3: Ovädret

Hjördis blir rasande när hennes man Gunnar berättar att han förlikat sig med Örnulf som en gång dräpte hennes riktiga far Jökul. Hon utkräver hämnd och sporrar dem till att strida.

knapp2

 

vikingarnaS01E04_KlaraG_1200

SÖN 9 DEC KL 17
Avsnitt 4: Lugn söndag

För att stilla upprörda känslor bjuder Gunnar in till ett gästabud. Ett smycke tvingar Sigurd att avslöja för sin fru Dagny vad som egentligen hände den där ödesdigra natten på Island för fem år sedan när isbjörnen slogs ihjäl.

knapp2

 

vikingarnaS01E05_KlaraG_1200

ONS 12 DEC KL 19
Avsnitt 5: Gästabudet

Det är dukat för gästabud på Gunnar och Hjördis gård. Högljudda samtal pågår runt borden och mjödet halsas. Gunnar och Hjördis enda son är försvunnen och ett rykte sprids som får blodiga konsekvenser.

knapp2

 

vikingarnaS01E06_KlaraG_1200

FRE 14 DEC KL 19
Avsnitt 6: Blodet

Hedersgästen Örnulf dyker upp på gästabudet efter en blodig strid. Han höjer sitt krus för att fira sina sex dräpta söners färd till efterlivets Gimle. Men var är hans sjunde son Thorulf? Hjördis får veta sanningen om vem som egentligen dräpte isbjörnen.

knapp2

 

vikingarnaS01E07_KlaraG_1200

SÖN 16 DEC KL 08.39
Avsnitt 7: Hjördis dom

Hjördis smider planer för hur hon ska återupprätta sin ära och krossa dem som gjort henne illa. Till hennes hjälp dyker flera historiska karaktärer upp. En grekisk tragedi från soluppgång till solnedgång.

knapp2

 

vikingarnaS01E09_KlaraG_1200

TIS 18 DEC KL 19
Avsnitt 8: I Gunnars stuga

Gunnar undrar var Hjördis varit under natten. I skenet av den öppna spisen tillverkar hon en bågsträng av sitt eget hår som ska brukas för att hämnas på den som svikit henne allra mest.

knapp2

 

vikingarnaS01E08_KlaraG_1200

TORS 20 DEC KL 19
Avsnitt 9: Onda dagar föda onda tankar

Sigurd kommer på besök till Hjördis för att prata ut. Starka känslor blossar upp som leder till en lek på liv och död.

knapp2

 

vikingarnaS01E10_KlaraG_1200

FRE 21 DEC KL 19
Avsnitt 10: Vikingarna på Helgeland julspecial

Vi ser tillbaka på säsongen hittills, får se önskerepriser av favoritscener och spekulerar i hur allt kommer att gå. Det blir såklart julmys, sång och kanske kommer jultomten på besök.

knapp2

 

vikingarnaS01E11_KlaraG_1200

LÖR 29 DEC KL 19
Avsnitt 11: Skalden Örnulf

I månljuset sitter Örnulf på sina söners grav och vill ta sitt liv. Dagny uppmanar sin far, den store skalden, att hedra dem med en sång. Det får honom på bättre humör och de bestämmer sig för att resa tillbaka till Island med Sigurd.

knapp2

 

vikingarnaS01E12_KlaraG_1200

NYÅRSAFTON MÅN 31 DEC KL 19
Avsnitt 12: Valkyriaritten

Vargen har varslat om död under natten. Hjördis förbereder sig för den sista striden. Med en gyllene hjälm och sin båge i handen beger hon sig ner till stranden. Men ingen makt är stark nog att bemästra ödet och valkyriorna från Valhall närmar sig.

Nyårsfest
I nyårsbiljetten ingår en vegetarisk nyårsmiddag med dryck. Har du tidigare sett tre föreställningar är biljetten gratis och du betalar bara för mat. Efter tolvslaget fortsätter nyårsfesten.

knapp2


BILJETTER
Se två valfria avsnitt – få det tredje för halva priset – resten gratis.

Du behöver inte ha sett det föregående avsnittet för att hänga med, en resumé kommer spelas upp i början av varje avsnitt. För att ta del av rabatten måste du förboka din biljett på Kulturbiljetter.se och uppge ditt namn (+ ev. dina vänners namn i meddelandefältet).

Biljetter bokas via Kulturbiljetter.se
info@kulturbiljetter.se, 08-502 540 80
Övriga frågor: biljett@turteatern.se, 08-659 89 00

1:a och 2:a föreställningen du ser: 280 kr/170 kr
3:e föreställningen du ser: 140 kr/85 kr
4:e-12:e föreställningen: gratis
Nyårsbiljett inkl. mat och dryck: 580 kr / 470 kr / 300 kr
I nyårsbiljetten ingår en vegetarisk nyårsmiddag med dryck. Har du tidigare sett tre föreställningar är biljetten gratis och du betalar bara för mat.


MEDVERKANDE
Text: Henrik Ibsen
Koncept och idé: Marie Nikazm Bakken, Fredrik Floen
Regi: Marie Nikazm Bakken
Scenografi, kostym, mask: Fredrik Floen
På scen: Anna Ladegaard, Lola Zackow, Joel Ödman, Marie Nikazm Bakken, Fredrik Floen, Livia Hiselius (Norwegian Theatre Academy), Sanne Skjervik (Högskolan för scen och musik Göteborg, MA) och hemliga gäster.
Ljuddesign: Anna Jondelius
Ljusdesign: Ann-Marie Fritiofsson
Teknisk chef: Jenni Godoy
Regiassistent: Fanny Högqvist
Scenografiassistent:
Loke Lassen
Kostymassistent: Clara Nergårdh
Producent: Mirjam Gelhorn
Kommunikation: Therese Jonasson
Foto: KlaraG
Finansieras med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad, Stockholms läns landsting, The International Ibsen Award Scholarship.

mariefredriksteaterlag_600

BIO BAKKEN/FLOEN
”Fredrik och Maries teaterlag” är en norsk scenkonstduo bestående av Marie Nikazm Bakken – Turteaterns nya konstnärliga ledare och kostymdesignern och scenografen Fredrik Floen. De har tidigare studerat regilinjen vid Stockholms Dramatiska Högskola, kostymdesign vid Konsthögskolan i Oslo, nutida dans och koreografi vid Skolen for Samtidsdans samt teatervetenskap vid Universitetet i Oslo och arbetat i Norge, Sverige och internationellt. Bland deras tidigare föreställningar kan nämnas Kongsemnerne, spin off föreställningen Kongsemnerne minutt for minutt på Nationaltheateret i Oslo, The Ghost to come, The Hellmouth Edition på Porsgrunn Internationale Teaterfestival och senast Fru Inger til Østeraat, ett samarbete mellan Black Box i Oslo och Otta Kulturhus och Björks opera Vespertine på Nationaltheater Mannheim med Floen som kostymör.

Intervju med Bakken/Floen
Norsk Teater och Shakespearetidskrift om Fru Inger til Østeraat


FRÅGOR OCH SVAR

Måste jag se alla avsnitt?
Du kan välja att se ett, några olika eller hela serien. Välj själv vilka avsnitt du vill se. Du behöver inte ha sett det föregående avsnittet för att hänga med, en resumé kommer spelas upp i början.

Måste jag betala för alla avsnitt?
Ser du två valfria avsnitt får du det tredje för halva priset. Efter det tredje har du ett ”åkband” och du kan se alla resterande avsnitten gratis. Rabatten ”åkband” gäller bara om du har förbokat din biljett på Kulturbiljetter.se och uppgett ditt (+ ev. dina vänners) namn i meddelandefältet. Vill du se nyårsföreställningen och har ett sk. ”åkband” behöver du betala tillägg för mat 300 kr (biljettkategori H). Det går alltså inte att boka föreställning utan mat denna kväll.

Kan jag boka till flera personer samtidigt?
Om du eller någon av dina vänner vill se fler avsnitt och ta del av rabatterna behöver era namn finnas i vårt system. Vill du boka till flera samtidigt anger du då allas namn i meddelandefältet när du bokar så att de blir sökbara i vårt system.

Stämpelkort
När du checkar in din biljett för första gången kommer du få ett personligt stämpelkort om du skulle vilja se fler avsnitt. För att släppas in till rabatterat pris ta med ditt stämpelkort och legitimation.

Vad händer om jag tappar bort mitt stämpelkort?
För att kunna ersätta ditt kort behöver du ha bokat alla biljetter i ditt eget namn. Se till att du blir inskriven med ditt namn och efternamn i biljettkassan om du köper biljett på dörren. Om du inte kan uppvisa stämpelkort med legitimation eller om biljetterna inte är bokade i ditt namn får du betala fullpris.

Hur bokar jag nyårsföreställningen?
För att boka nyårsföreställningen använd biljettkategori F-H. I biljetten ingår en vegetarisk nyårsmiddag med dryck. Har du tidigare sett tre föreställningar är själva föreställningsbiljetten gratis och du betalar bara för maten. Boka då biljett H. (För frågor om maten mejla biljett@turteatern.se.)