Turteatern 50 år

I år är det 50 år sedan Teatern Utan Reaktionärer startade i en källarlokal i Gamla stan. Det gör oss till Sveriges näst äldsta fria teatergrupp (näst efter Fria teatern). Detta uppmärksammar vi bland annat genom en jubileumsantologi. Antologin publiceras löpande via våra digitala kanaler och i slutet av året samlas allt till ett printat fanzine som du kan beställa on demand.

För att undvika att antologin blir en reaktionär nostalgitripp samlar vi inte bara material om teaterns historia utan kommer också ge plats åt andra röster som kan ge sina perspektiv på den fria scenkonstens historia, framtid och samtid. Det kommer ingå texter, samtal, intervjuer och andra upptåg utifrån en mängd olika perspektiv, från utövare och konstnärer, andra scener, medarbetare, professorer, journalister, bidragsgivare och politiker.


I första delen får vi en hälsning från kulturministern om var för den fria scenkonsten behövs i ett samhälle och hur politiken kan säkerställa armlängds avstånd. Politikerna i Stockholms stads kulturnämnd berättar om sina visioner för Stockholms fria scenkonst. Du får också möta Linn Hilda Lamberg, konstnärlig ledare för kompaniet Poste Restante och får njuta av en ospelbar pjäs som är mer som en dikt av scenkonstnären Stina Kajaso. Du får också den spännande historien om hur allt började i en källarlokal i Gamla stan 1970 med intervjuer av Teatern Utan Reaktionärers originalmedlemmar.

TURTEATERN 1970-1977
Här kan du läsa första delen av vår historiska följetong. Hur allt började i ett källarvalv i Gamla stan och vad som blev startskottet för flytten till Kärrtorp 1977.

INTERVJU: PETER SCHILDT
Peter Shildt började jobba på den nystartade Turteatern hösten 1970. Han var då bara 19 år men hade jobbat som skådespelare sedan han var barn. Han bjöds in att jobba i produktionen Marta Marta och skötte i början bara ljus och ljud. Här kan du läsa en intervju om hur det var att jobba på Turteatern de allra första åren.

INTERVJU: SONJA LUND
Vi har pratat med skådespelaren Sonja Lund som var med och startade Turteatern 1970. Intervjun är under bearbetning och publiceras inom kort!

KULTURMINISTERN OM ARMLÄNGDS AVSTÅND
Vi bad Kulturministern medverka i vår antologi och svara på hur politiken kan säkerställa att armlängds avstånd hålls och att konsten får förbli fri. Här kan du läsa hennes svar.

POLITIKERNAS VISION OM STOCKHOLMS FRIA SCENKONST
Vi frågade politikerna i Stockholms stads kulturnämnd om deras visioner för Stockholms fria scenkonst. Detta var svaren vi fick från Mp, V, C och Fi! (M, S och KD återkom aldrig med svar, trots påminnelse.)

VI INSPIRERAS AV: LINNHILDA LAMBERG

För att vår 50 års-antologi inte ska bli allt för reaktionär kommer vi lyfta fram andra scenkonstnärer och ge plats åt olika röster. Här får du möta Linn Hilda Lamberg, konstnärlig ledare för kompaniet Poste Restante i ett samtal om verkliga konstruktioner, konst som förändring och den sårbara regissören.

VI INSPIRERAS AV: STINA KAJASO
Vi bjöd in Scenkonstnären Stina Kajaso att medverka i vår antologi och fick här ett fantastiskt bidrag i form av en ”ospelbar pjäs som mer är som en dikt”: RAMLA NED (som Falling down fast teater) Njut!

Kajaso har spelat flera föreställningar på Turteatern så som Das Boot, Grizzly Man II och Lillami$$rudeyardkipplingS01E01.mp4. Tidigare var hon också en del av performanceduon Sons of Liberty tillsammans med Lisa Lie som under åren 2003-2009 satte upp en rad uppmärksammade föreställningar i Norge. (Följ även gärna med stor beundran och nöje hennes instagram @svinetkajaso och hemsida.)


BILDGALLERI DEL 1


Publiceras i augusti.
Publiceras i september.
Publiceras i oktober.
Publiceras i november.
Antologin blir ett fanzine.