FINNDrama: Readings på FINIMINI

 

I samarbete med Uusi Teatteri, Dramaten och Riksteatern

I Finland pågår just nu något av ett ”dramatikerunder” där unga dramatiker födda på 80-talet får ta stor plats i kulturlivet. Den stora publiken strömmar till nyskrivna pjäser som kritiserar aktuella skeenden i samhället, till skillnad från i Sverige där klassiker tycks dra mest publik.

Under FINIMINI ger Turteatern readings på pjäser av dramatikerna Juha Jokela, Saara Turunen mfl.

En reading är en iscensatt läsning av en pjäs som kan innehålla kostym, scenografi eller mask, men där skådespelarna läser ur manus.

 

Mobile Horror av Juha Jokelas

Terhi, verkställande direktör för Dacutec, ett mobiltelefonunderhållningsföretag, har återhämtat sig från ett nervöst sammanbrott och återvänder nu till arbetet full av nya idéer. Hon vill tänka om kring företagets värderingar och bara marknadsföra de typer av produkter hon själv kan stå bakom. Med Gandhi som modell, vill hon föra glädje och kärleksfull grannsämja till mobiltelefonverksamheten. Terhis värderingar sätts snabbt på prov, när hotet om en fusion hänger över Dacutec, och de behöver utveckla en ny, framgångsrik produkt på två veckor. Finns det en plats för dessa nya, mjuka värden när deras arbetstillfällen står på spel?

Juha Jokela framgångsrika komedi undersöker med spetsig dialog och knivskarp humor näringslivets oförsonliga tempo och mördande konkurrens. Samtidigt behandlar pjäsen värden i livet mer generellt, och undersöker hur dessa värden i slutändan måste förverkligas i vardagen, om så bara genom små gärningar.

Regi: Erik Holmström
Medverkande: Andrea Edwards, David Rangborg och Erik Holmström

25 april kl: 20:30 – 22:30
FRI ENTRÉ  

 

Någonting av dig av Heidi Köngäs

Finndrama tillsammans med Uusi Teatteri, Dramaten och Riksteatern bjuder på liveradioteater på Finimini. Ett smakprov från Sisuradios kommande följetong i höst som är baserad på Heidi Köngäs roman Någonting av dig som handlar om en familjs flytt mellan Finland och Sverige.

Medverkande: Timo Nieminen och Kolina van den Berg.
Språk: Finska

4 maj kl: 20:30 – 22:30
FRI ENTRÉ  

Broken heart story av Saara Turunen

Broken Heart Story är en berättelse om konst och kärlek. Utifrån två karaktärer, den manhaftiga författaren och hennes fåfänga själ, samt ett galleri av karaktärer runt dem, utforskar pjäsen frågor om identitet, val, och hur man lever för att uppnå lycka. Pjäsen erbjuder inte svar eller vägledning. Istället målar den upp ett poetiskt, absurt landskap överfyllda med frågor. ”Att vara ett subjekt eller ett objekt?” undrar en skäggig kvinna med en kattskalle i handen.

Regi: Carina Ehrenholm

5 maj kl: 15:30 – 17:00
FRI ENTRÉ  

 

The bunny girl av Saara Turunen

En kvinna sitter ensam på en restaurang. Bilderna flimrar framför hennes ögon. Hela hennes liv har hon velat vara något annat: en söt, ren liten flicka, en sexbomb, en attraktiv fru. Någon värd att älska. Men det finns alltid något fel på henne, hon vet inte hur man ska agera, hur en kvinna ska vara. Samtidigt som en väldig vrede växer i henne och tar sig i uttryck av utbrott i våldsamma och blodiga visioner. Ikväll måste hon välja en ny riktning eller möta den slutgiltiga återvändsgränden.

Pjäsen har översatts till engelska, tyska, ungerska, slovakiska, spanska, danska, polska, italienska, ryska och nu svenska.

Regi: Nils Poletti

5 maj kl: 17:30 – 19:00
FRI ENTRÉ 

 

Samtal om finsk scenkonst

Samtalsledare: Mikael Wranell

5 maj kl: 19:00 – 20:30
FRI ENTRÉ